Отварянето на ресторантите и отмяната на задължителните маски са свързани

...
Отварянето на ресторантите и отмяната на задължителните маски са свързани
Коментари Харесай

В САЩ: Случаите на COVID-19 растат при отворени ресторанти

 Отварянето на заведенията за хранене и анулацията на наложителните маски са свързани с покачване на случаите на COVID-19, предизвестиха откриватели от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати. " Ню Йорк Таймс " разгласява изводи от наблюденията им в разнообразни щати във връзка решението на Тексас и Мисисипи да анулират условието да се носят маски.

В регионите, където бяха отворени заведенията за хранене, се следи нарастване на броя на новите случаи към шест седмици по-късно, а смъртността се усилва към 2 месеца по-късно. Изследването не открива причинно-следствена връзка сред двете, само че резултатите от него се покриват с други, които демонстрират, че носенето на маски понижава разпространяването на болестта и че затворените пространства са рисково място за заразяване поради аерозолите, които могат да се задържат във въздуха и с които се придвижва вирусът, показва изданието, представени от " Segabg.com ". 

" Когато се носят маски, следим понижение на случаите и смъртността. Когато заведенията за хранене са отворени, има нарастване в броя на случаите и на умрелите ", споделя Рошел Валенски, шеф на Центъра за надзор на болесттите. " Затова предлагаме ограничения в тази посока, изключително когато сме в плато с висока заболевамеост ", добавя тя.

В петък Националната ресторантьорска асоциация на Съединени американски щати, която съставлява 1 млн. заведения за хранене и заведения, подлага на критика проучването на центъра и го разгласи за " голословна офанзива против най-засегнатия бранш в пандемията ". Асоциацията акцентира, че създателите на изследването не са следили други фактори отвън отворените заведения за хранене, които биха могли също да допринесат за растеж на заболеваемостта - да вземем за пример заразяване на работното място и прочие

" Ако се откри, че когато има растеж в продажбите на сладолед, се усилват и нападенията от акула, това няма да значи, че сладоледът предизвиква нападенията от акула ", показва асоциацията в изказване. Оттам подлагат на критика създателите на проучването и за това, че не са измерили до каква степен ограниченията се съблюдават, също така не са откроили разликата сред храненето навън и на закрито. " Безотговорно е да се стоварва цялата виновност за разпространяването на COVID-19 върху една единствена промишленост ", декларират ресторантьорите.

В Съединени американски щати случаите и жертвите започнаха на доста места да понижават, заради което локалните управляващи започнаха да отпускат рестриктивните мерки. Наскоро в Ню Йорк бе позволено лимитирано посещаване на заведенията за хранене. В четвъртък губернаторът на Кънектикът разгласи, че по-късно този месец ще бъдат анулирани рестриктивните мерки в потенциала за заведения за хранене, фитнеси и офиси. И на двете места маските към момента са наложителни.

Колкото и бизнесът да оспорва заключенията на центъра, учените не са сюрпризирани от тях. " Изследването не ни изненадва - споделя Джоузеф Алън, професор от института по публично здраве на Харвард. - Изненадващо е, че някои щати вземат решение да пренебрегват данните и да отварят прекомерно бързо, премахвайки условията за носене на маски и отваряйки заведенията за хранене ".

Според други учени, новите данни удостоверяват от дълго време известното, че вирусът се популяризира основно по въздушен път, че физическата отдалеченост може да не е задоволителна за попречване на заразяването в някои обстановки и че маските най-малко отчасти блокират пренасяните по въздуха вирусни частици. Здравните съветници на президента Джо Байдън считат, че не е в този момент моментът да се разхлабват ограничавания. В четвъртък среднодневният брой нови случаи остава 62 924. В съпоставяне с две седмици по-рано се регистрира понижение от 14%, само че въпреки всичко новите случаи остават покрай пиковите стойности от предишното лято. Въпреки че смъртността понижава, частично с помощта на имунизационната акция в старческите домове, към момента е обикновено да се записват по 2000 умряли на денонощие.

В сряда Джо Байдън разгласи решението на губернаторите на Тексас и Мисисипи да смъкват наложителните маски и да отворят без ограничавания за " огромна неточност ", която отразява " неандерталско мислене ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР