Отваряне на оферти във Фонд на фондовете, архив © Георги

...
Отваряне на оферти във Фонд на фондовете, архив © Георги
Коментари Харесай

Два кандидата привлече повторният конкурс за мениджър на стартъп фонд

Отваряне на предложения във Фонд на фондовете, списък

© Георги Кожухаров Вторият опит на страната да избере управител на един от трите бъдещи фонда за финансиране на стартъпи, притегли двама претенденти.

В известие след приключване на крайния период за подаване на предложения за присъединяване и отваряне на пликовете, държавният Фонд на фондовете разгласи претендентите за управител на конструкция, която ще разпредели 35.6 млн. обществен запас.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това са обединяванията " Витоша Венчър Партнърс " и " Феърпат Венчър Фонд ", в които има и известни в средите на рисковото предприемачество имена. Интересно е, че при единия от участниците може да се открие връзка с предходен претендент за фонда, поради който първата процедура пропадна.

Кой се включи в състезанието

Обединение " Витоша Венчър Партнърс " е с основни лица Марин Илиев, Марис Прии, Ерик Андерсън, Йоханес Вайнберг, Максим Гурвиц и Никола Стоянов. От тях може би най-известният в предприемаческите среди е Гурвиц, който е професионален вложител в рисков капитал като съучастник във фонда ELEVEN, а преди четири години и като сътрудник в Teres Capital.

В последната компания част от екипа е Стоян Недин. Недин бе основно лице в обединяването " Спринг Юръп ", което се включи в първата процедура за управител на фонда, само че изненадващо и без пояснение се отдръпна от нея. Така другият претендент " Импетус Ърли Стейдж ", получил задоволително точки, с цел да завоюва поръчката, в последна сметка не съумя, защото Фондът на фондовете избра да анулира състезанието и да го повтори, с цел да се подсигурява съревнование с повече претенденти. Преди време Недин удостовери пред " Капитал ", че е непосредствен с Християн Петров, който е брачен партньор на изпълнителния шеф на Фонда на фондовете Светослава Георгиева, както и със самата Георгиева.

Обединение " Феър Венчър Фонд " пък има за основни лица Бьорн Пирвиц, Явор Василев, Зорница Йорданова, Стивън Кайл, Александър Алдев и Матю Бендер. Екипът изобилства от известни в предприемаческите среди имена, като Пирвиц е вложил като бизнес ангел в един от сполучливите стартъпи Sensika. Стив Кайл и Александър Алдев пък са сътрудници от " МамутДиБи " - българска софтуерна компания, която бе купена от финландската софтуерна MariaDB Corporation през предходната година.

Другият претендент

След отварянето на офертите, подадени във Фонда на фондовете, процедурата ще продължи с оценка на сходството и с условията и договаряния с кандидатте.

Съдейки по предходните процедури за другите два фонда за стартъпи, периоди за скорошно стартиране на третата конструкция е мъчно да бъдат обрисувани.

Държавата към този момент избра " Невек Мениджмънт " да влага 53.4 млн. лева в стартъпи и " Иновейшън Акселерейтър България " да ръководи със същата задача запас от 30.5 млн. лева Целта на третия фонд, за който в този момент се търси менидзжър, ще е да обезпечава начално финансиране и ускорение на развиването на стартъпи. Както и в другите сходни структури, бъдещият фаворит ще би трябвало да обезпечи и спомагателен запас, който в тази ситуация е с най-малък размер 10% от обществения запас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР