Отваряме дискусия и имаме предложение за премахване на зеления сертификат

...
Отваряме дискусия и имаме предложение за премахване на зеления сертификат
Коментари Харесай

Зеления сертификат ще падне при 60% ваксинирани и под 5% заети легла в интензивните |

Отваряме полемика и имаме предложение за унищожаване на зеления документ сега, в който достигнем имунизация от 60 %. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Петков добави, че равнището на имунизация ще бъде единствено единият от критериите, който би трябвало да бъде изпълнен за отпадането на зеления документ, а вторият ще е заетостта на интензивните кревати в страната да спадне на пет или под пет %.

" С други думи, когато вълната е отминала и има към този момент доста невисок риск за системата, тогава предлагаме зеленият документ да отпадне. Това не е извънредно решение, това е единствено предложение, което ще бъде дискутирано в идващите дни. Искаме да покажем, че самодейно управляваме и този развой ", изясни Петков.

Министър-председателят добави, че оповестеният най-малък % на имунизирани за отпадане на зеления документ ще бъде за две дози от имунизацията. Петков разгласи още, че в началото оповестените шест клъстерни района на страната са усъвършенствани на пет, като още един път уточни, че концепцията на този модел е да се предвижда разпространяването на вируса, както и да се трансферират незабавните случаи в прилежащи области при огромна натовареност.

" Засега този вид на COVID-19, макар че се популяризира доста интензивно, не води до високи равнища на претовареност на интензивните кревати. Ако бяхме употребявали старите модели и единственият аршин да е заболеваемост на 100 хиляди души, към този момент цяла България трябваше да бъде затворена ", разяснява още министър-председателят.

Той добави още, че прогнозата е Регион 1, който включва Западна България /Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник и Благоевград/ до пет дни да навлезе в трети стадий, който планува въвеждането на меки ограничаващи ограничения. Същото важи и за Регион 5, включващ Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев означи, че актуалната Коронавирус вълна е по-динамична. " Тя ще обхвване повече хора, само че по-бързо се случват нещата ", сподели Кунчев.  Според него тук-там в страната към този момент е доближат пикът на болни. Кунчев предвижда, че до 2-3 седмици вълната ще обхване цялата страна и ще последва нормализиране, което се чака до края на февруари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР