Оттеглянето на Великобритания от съюза вече беше отлагано два пъти

...
Оттеглянето на Великобритания от съюза вече беше отлагано два пъти
Коментари Харесай

Доналд Туск препоръча ЕС да одобри молбата на Джонсън за отлагане на Brexit

Оттеглянето на Англия от съюза към този момент беше отлагано два пъти от първичната дата 29 март на 12 април и по-късно на 31 октомври.

Европейският съюз (ЕС) ще работи за приемане на молбата на английския министър председател Борис Джонсън за отсрочване на Brexit до 31 януари с опция за по-ранно овакантяване. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще предложи на държавните и държавни ръководители да се съгласят, без да се привиква среща на върха по въпроса, оповестява Guardian.

" След решението на английския министър председател Борис Джонсън да прекрати процеса на одобрение на съглашението за отдръпване и с цел да се избегне Brexit без договорка, аз ще препоръчам на 27-те страни от Европейски Съюз да одобряват настояването на Обединеното кралство за отсрочване ", написа Туск в Twitter. Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Победа и загуба за Джонсън в Народното събрание

Новината пристигна, откакто във вторник вечерта английският парламент не поддържа оферти от Джонсън график за окончателното приемане на съглашението за отдръпването. След вота министър председателят съобщи, че кабинетът му краткотрайно прекратява разглеждането на законопроекта за Brexit, до момента в който Европейски Съюз вземе решение за отсрочване на датата за овакантяване.

По-рано във вторник министър председателят съобщи, че ще изиска предварителни избори, в случай че Европейски Съюз даде тримесечна пролонгация. От туита на Туск се схваща, че Брюксел ще опита да избегне замесване във вътрешни разногласия и ще предложи гъвкаво отсрочване, което ще разреши на Англия да напусне и по-рано, в случай че Народното събрание в Лондон утвърди договорката.

Борис Джонсън реализира и значима победа в Народното събрание във вторник – съумя да придвижи договорката напред към одобрение. Той завоюва гласуването за договорката на второ четене в Камарата на общините, което открива опция за диспути по нея и внасяне на ремонти, в това число за втори референдум. Сега би трябвало тя да мине през специфична комисия и горната Камара на лордовете и да бъде подписана от кралицата. Но депутатите обявиха, че е нереалистично настояването на премиера всички законодателни процедури в закона за напускането на Европейски Съюз, който е над 110 страници, да бъдат завършени за 3 дни. Според тях за толкоз значим документ са нужни седмици.

Ново отсрочване

Франция е склонна да даде на Англия " техническа пролонгация " на Brexit, само че за не повече от няколко дни, съобщи през вчерашния ден френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален.

Оттеглянето на Англия от съюза към този момент беше отлагано два пъти от първичната дата 29 март на 12 април и по-късно на 31 октомври. За през днешния ден е планувана среща на посланиците на страните - членки в Европейски Съюз, с цел да се разиска рекомендацията на Туск, съобщи един от тях пред AFP. Но решение няма да бъде взето още през днешния ден, предизвести той. Става въпрос единствено да се ревизира дали всички страни членки споделят същия разбор на обстановката и да се види дали ново отсрочване е целесъобразно, изясни източникът.

Американската капиталова банка JPMorgan предвижда, че в случай че отлагането на Brexit е малко, Джонсън ще се върне в Народното събрание и ще има късмет да прокара договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР