Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда предизвика

...
Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда предизвика
Коментари Харесай

Разочарованието от войната в Украйна избива по руската държавна телевизия

Оттеглянето на Русия от основен украински град през уикенда провокира неодобрение от места, от които това надали би могло да се чака – държавните медии, които нормално показват войната на Москва в блестящи краски.

Поредицата от смущаващи военни загуби през последните седмици съставлява предизвикателство за известните водещи на съветските новинарски излъчвания и политически дискусионни излъчвания, които се чудят по какъв начин да обрисуват украинските завоевания по метод, който въпреки всичко да е удобен за Кремъл.

В поддържани от националистически коментатори и прокремълски анализатори блогове в обществените медии от дълго време се показва отчаяние от неуспехите на бойното поле, а след украинското контранастъпление предишния месец към Харков на североизток недоволството набъбна. Сега обаче, то избива в предаванията на държавната телевизия и по страниците на поддържаните от властта вестници.

Държавните медии възприемат по-малко отстъпчив звук в миг, когато президентът Владимир Путин се сблъсква с необятно публикувано неодобрение в Русия от подредената от него частична готовност на запасняци, а държавните чиновници се мъчат да обяснят проектите за анексиране на украински райони, които паралелно с това биват отвоювани от силите на Киев.

" Руското проваляне в (региона на) Харков и Лиман дружно с неуспеха на Кремъл да организира частична готовност по ефикасен и обективен метод радикално трансформират съветското осведомително пространство ", съобщи в отчет основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната.

В неделя, откакто Украйна си върна източния град Лиман, употребен от съветските сили като значим логистичен и транспортен център, медийни съдружници на Путин изоставиха учтивостите и по-директно разкритикуваха неговата войска, като споделиха, че са нужни по-решителни ограничения в името на успеха.

" Това, което се случи в събота в Лиман, е съществено предизвикателство за нас ", сподели в неделя в ефир водещият на дискусионно предаване в най-гледаното време по държавния ефирен канал " Россия 1 " Владимир Соловьов, един най-големите клакьори на Кремъл. " Трябва да се стегнем, да вземем непопулярни, само че нужни решения и да действаме. "

Украинските сили си върнаха Лиман един ден откакто Москва отпразнува своята противозаконна анексия на четири украински района, включително Донецка област, от която близо 40 %, в този момент в това число Лиман, са под контрола на Киев.

Този ход приготвя почвата за вероятно нахлуване на украинските войски още по-нататък в територии, за които Москва нелегално претендира, че са нейни. Украинските сили направиха още завоевания при своята контраатака на най-малко два фронта през вчерашния ден, напредвайки таман в регионите, за които Русия предприе стъпки да ги погълне.

Лидерът на съветската Чеченска република в Северен Кавказ упрекна военачалник за отстъплението в Лиман. В обява в интернет Рамзан Кадиров, който е неприкрит покровител на Кремъл, сподели, че некомпетентността на генерала е била " прикрита от по-висшестоящи ръководители в генералния щаб ", и прикани да бъдат подхванати " по-драстични ограничения ".

Материал за отстъплението в Лиман, оповестен в подкрепящия Кремъл известен съветски таблоид " Комсомолская истина ", обрисува мрачна картина на съветската войска. В материала, оповестен в неделя, се споделяше, че съветските сили в Лиман са страдали от дефицит на доставки и жива мощ, неприятна съгласуваност и тактически неточности, за които са били виновни военни чиновници.

" Като че ли постоянно е било по този начин ", съобщи представен в материала неназован боец, който е бил част от групата, отдръпнала се от Лиман към Кремина – различен стратегически значим град, към който се е прицелила украинската войска. " На процедура няма връзка сред другите подразделения. "

В известия в мобилното приложение Телеграм съветски военни репортери, работещи за държавните медии, също показаха терзание от информациите за отстъплението, а някои изрекоха безпокойствие от по-нататъшно украинско нахлуване към Кремина.

" Изглежда, че въоръжените сили на Украйна пробиха нашата защита, изминавайки 30 километра в посока към Луганск за два дни... Така те даже не дават време (на съветските сили) да се открият покрай Кремина. Ехаа ", написа кореспондентът на " Россия 1 " Александър Сладков в своя канал в Телеграм, който сега има съвсем 940 000 почитатели.

Водещи на известни новинарски излъчвания и политически дискусионни излъчвания по държавния ефирен канал " Россия 1 " в неделя описаха загубата на Лиман като " тежка обстановка ".

В неделя бойци, представени от държавните медии, направиха разбори на обстановката, които най-малко частично подхождаха на разбора на Путин: те упрекнаха НАТО за компликациите, които изпитва съветската войска, като споделиха, че членове на алианса дават оръжия и даже бойци на Украйна.

" Това не е игра, това към този момент отдавна не е игра ", съобщи боец пред кореспондент на " Россия 1 " в Донецка област. " Това е усърдно, явно нахлуване на армията на НАТО. "

В поддръжка на своето изказване боецът съобщи, че в връзките, прехванати от съветската войска, вземат участие хора, говорещи румънски и полски; боецът не изясни по какъв начин той или другите бойци биха могли да разпознаят тези езици.

Известни медийни персони също повториха аргумента, изтъкван от Путин.

Соловьов – водещият на предаване в най-гледаното телевизионно време, акцентира в своето шоу в неделя, че Москва " няма работа с Украйна – това за нас е минало. Имаме си работа с целия блок НАТО, с мощта на неговия военно-промишлен комплекс. "

Той предизвести " да не се чакат положителни вести " от бойното поле в скоро време. " Нужна е огромна воля и стратегическо самообладание ", сподели Соловьов.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР