Оценявам и затова ще се включа. Той изчислява вероятността, с

...
Оценявам и затова ще се включа. Той изчислява вероятността, с
Коментари Харесай

Не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите! |

Оценявам и по тази причина ще се включа. Той пресмята вероятността, с която носенето на маски понижава вдишването на вируса. Без подозрение сметките на господин Славчов са правилни, само че той все пак не е прав. Накратко ще опитам да обясня за какво:

• Маските, без значение дали са от плат, хирургични или N95, филтрират единствено част от вдишвания въздух. Останалото минава към процепите и тази част в действителност е много забележителна, непропорционално огромна спрямо тяхната повърхност. Г-н Славчов би трябвало да преизчисли коефициента на задържане.

• Допускането " един вирус – заразяване " не е правилно. Съществува понятието инфекциозна доза. Накратко казано то демонстрира какъв брой вирусни/бактериални частици, вдишани за несъмнено време при стандартизирани условия водят до заболяване на индивида. Бройката зависи от доста фактори – кой е вирусът/щамът, изискванията на външната среда, възрастта/полът и здравословно положение на гостоприемника и други При всички случаи става въпрос за хиляди вируси и не е елементарно за постигане. Например забележителен % от роднините на заболелите остават здрави макар непрекъснатия контакт със заразоносителите и неналичието на защитни ограничения. Ако в лечебните заведения инфекциозната доза във въздуха може да се доближи, то в околната среда това е невероятно. Тук не може да се калкулира струпване с времето, тъй като попадайки върху лигавиците, вирусите незабавно са подложени на офанзива от неспецифични съставни елементи на имунната система и дребният брой не дава късмет да осъществят навлизане в целевите кафези.

• Нека още веднъж да напиша – не съм осведомен да има проучване, където да е изолиран кадърен да инфектира ковид от въздух на улицата, а да не приказваме за паркове и планини. Съответно няма по какъв начин човек да поеме нужната за заразяване инфекциозна доза. Всякакви сметки за задържане от маски тук са непотребни.

• Нека да приемем хипотетична обстановка. Разминавате се с болен човек и на доктрина може да поемете част от издишания от него ковид или грип. Ако предаването става толкоз елементарно, то за броени дни би трябвало всеки човек в съответния град да е инфектиран, като се изключи заключените и без никакви контакти с други хора. Няма никакви доказателства, които да поддържат горната догадка. Носенето на маски няма по какъв начин да ограничи развой, който е на практика неосъществим.

• Защо коронавирусите не се съхраняват във въздуха на открито? Няколко обяснения. Вирусите нямат крила и не могат да летят. Те се задържат във фините капчици, които изхвърляме от дробовете, когато кашляме. В околната среда тези капки незабавно, за секунди се поемат от вятъра и въздушните течения и се разпръскват или полепват по повърхностите. Едновременно слънцето, температурата, озонът и кислородът, бактериите нападат и убиват вирусите. Затова даже когато на открито остават следи от коронавируси, те извънредно рядко са „ живи “, а и по никакъв начин не могат да доближат инфекциозната доза, нужна за развиване на заболяването. От тук следва най-малко едно належащо умозаключение – всички дезинфекции на околната среда, извършени от загрижени кметове, са безсмислени. Майката природа се грижи сама да убие коронавирусите, пръскайки пари за аероплан, цистерна или, в случай че желаете, магаре, загрижените бюрократи единствено имитират активност. По-добре е да измият улицата с вода и да изринат боклуците.

• Масовите мероприятия навън, при които хора с часове се намират в доста непосредствен контакт, може да са изключение, само че това не е проучвано! В България хора стачкуват от 100 дни и всяка вечер са в съседство, само че сведения за нараснала заболеваемост при тях няма.

• Отделна тематика са закритите пространства – офиси, магазини, цехове. Там циркулацията и преживяемостта на вирусите зависят от доста фактори. В общия случай по-рискови са модерните офиси с централна климатична апаратура, общоприетоо рядко почиствана. Широко отворените прозорци са най-хубавата процедура за пречистване от вирусите.

• В не загатнах за рисковете от носенето на маски. При дълготрайна приложимост от двете страни на маските се концентрират вируси и бактерии. Ако без маска вие вдишвате по 1 вирус на минута, с който имунната отбрана на лигавицата се оправя, то за един час теоретично натрупвате 60 вируса от външната страна на маската. Хората, даже когато са наясно с рисковете, непрекъснато опипват и наместват маските, изключително когато са в придвижване. При всяко посегателство към маската има риск посредством допиране да прехвърлите съсредоточените вируси по лигавиците, кожата или други повърхности. Представете си какво става за 30 дни, в случай че имате маска 8 часа дневно! На процедура носейки непрекъснато маска, вие може да концентрирате и след това да поемате голямо количество микроорганизми от всевъзможни типове. Това ли желаете?

• Друг риск е, че хората с маски постоянно получават подправено възприятие за сигурност и подценяват хигиената.

• Г-н Славчов вярно отбелязва, че положителните маски водят до усложнения в дишането. Ако е за 1 час дневно, надали ще е проблем. Ако носите маската по 8 часа, дефицитът на О2 може да докара до здравословни проблеми или да задейства хронични заболявания. Затрудненото дишане е стрес за организма, който води до срив на имунната система, и надлежно ставате по-уязвими за всички инфекциозни болести. Моля, не носете маски непрекъснато, с цел да не си аргументите това, от което желаете да се опазите!

Разбирам, че страхът от вируса и напътствията на управляващите са мощен тласък. От елементарните платнени или хирургически маски има минимална изгода, когато се намирате в затворени пространства с хипотетично съществуване на заразоносители. Във външни условия обаче носенето на маски е безсмислено, а дълготрайната приложимост може да докара до здравословни проблеми, вместо да защищити от такива. Помислете върху причините изложени в тази публикация!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР