Оценките на ефективността не са особено полезни и приятни нито

...
Оценките на ефективността не са особено полезни и приятни нито
Коментари Харесай

5 въпроса, които всеки шеф трябва да задава на своите служители

Оценките на успеваемостта не са изключително потребни и приятни нито за ръководителите, нито за чиновниците.

Въпреки че тяхната цел е да оказват помощ на чиновниците да подобрят своето показване и да разкрият цялостния си капацитет, когато ръководителят употребява срещите единствено с цел да проучва държание, дейности и неточности от предишното и не основава среда, насърчаваща бъдещото развиване, то не би трябвало да оставате сюрпризирани от обстоятелството, че тези оценки на успеваемостта не водят до мечтаните резултати.

Това, което би трябвало да извършите, в случай че в действителност желаете да помогнете на вашите чиновници, е да превърнете оценките на успеваемостта в срещи за личностно развиване. Това значи един път в месеца да се срещата на четири очи със всеки един от членовете на вашия екип и да им задавате серия от въпроси, които да им оказват помощ да схванат по-добре къде се намират в професионалното си развиване сега и на къде са се запътили.

Това са 5 примерни въпроса, с които ще насърчите вашите чиновници да подобрят своето показване.

1.  Какви са позитивните събития и промени от последната ни среща?

Започнете срещата с въпрос, който да накара вашите чиновници да споделят достиженията и триумфите, които са натрупали във времето от последната ви среща. Завършили ли са сложен план? Получили ли са хвалба от своите клиенти?

След като те споделят успехите си с вас, не забравяйте да ги оцените уместно и да им покажете метода, по който техните старания въздействат позитивно на компанията като цяло. По този метод ще поставите положително начало на срещата.

2. Какви бяха вашите неуспехи и какво научихте от тях?

С този въпрос постигате две неща. На първо място вие насърчавате вашите чиновници да схванат къде тъкмо са сбъркали, а на второ превръщате отрицателното събитие в положително, като акцентирате върху това, което те са научили от своите неуспехи.

Не е мъчно да започнете да изнасяте лекция на вашия чиновник, за това, което е направил неверно, изключително в случай че става въпрос за сериозен крах. Много по-ефективно е обаче да го насочите към нужните заключения с въпрос, който ще му разреши да разбере самичък своите неточности. По този метод вие давате на чиновниците си нужната убеденост, с цел да продължат да пробват и да не се отчайват от неуспехите.

3. Открихте ли нещо, което е имало потребност от смяна, и какво направихте, с цел да го подобрите?

Този въпрос е изключително значим, тъй като той ви оказва помощ да създадете фирмена просвета, която предизвиква поемането на самодейност. С този въпрос вие подканвате чиновниците непрекъснато да мислят за усъвършенстване на работните процеси и метода към обособените задания.

В края на краищата, вие се нуждаете освен от усърдни и работливи чиновниците, само че и от такива, които знаят по какъв начин да създадат нещата по най-ефективния вероятен метод.

4. Какво направихте, с цел да създадете положителна среда на работа с вашите сътрудници?

Важно е да насърчите вашите чиновници да бъдат екипни играчи. Не позволявайте тези срещи за личностно развиване да се трансформират в изповеди, при които вашите чиновници злословят сътрудниците си и трансферират виновността за всичките си проблеми върху тях. Вместо това, насочете вниманието им към позитивните аспекти от работата им в екип.

5. Има ли нещо друго, за което бихте желали да поговорим?

Ако има нещо, което сте пропуснали, или нещо, което нервира вашите чиновници, то това е верният миг да повдигнете въпроса. Вашите чиновници ще се показват най-добре, когато усещат, че имат вашата поддръжка, а това значи да отговорите на всички въпроси и паники, които те могат да имат.

Служителите ви са вашият най-ценен актив, тъй че във ваш максимален интерес като водач е да ги подкрепяте и насърчавате.  

Томи Мело , създател на A1 Garage Doors, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР