"Отсъствието на Първанов и Плевнелиев от клетвата на Радев и

...
"Отсъствието на Първанов и Плевнелиев от клетвата на Радев и
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова: Румен Радев влезе в обувките на оперативно управляващ държавата

"Отсъствието на Първанов и Плевнелиев от клетвата на Радев и Йотова е знаково. Две неща се съчетават - преди всичко отношението към политиката на президента - и двамата го въприемат като разединител. И на второ място доста сериозното подозрение за тежки операции на изборите посредством машините ". Това съобщи в предаването "Денят онлайн " по Нова нюз политическият психолог проф. Антоанета Христова.

От своя страна политологът доцент Милен Любенов показа по тематиката с отсъствието на двамата държавни глави, че въпреки да не знае каква е повода, че не мисли, че е добър сигнал. Той счита, че би трябвало да има почитание сред президентите.

"С речта си Радев се опита да компенсира неналичието на водачество и съответни политки от това държавно управление с невисок потенциал и влезе в обувките на оперативно ръководещ страната. Това е неговата цел - страната да стане президентска република. Тя е недостижима, тъй като партиите са срещу. За мен в речта липсваше президентът - имаше тематично разминаване на роля и говорене ", безапелационна е проф. Христова.

По думите ѝ той ще се отдръпне и ще се автономизира от властта.

"Радев резервира остарелия си жанр на нахлуване и изтъкване на врага. Това беше най-дългата му тирада като дължина, в нея се държа като министър-председател - цели, секторни политики и подчертава върху личните си функционалности и механизми за постигането им'', показа тя. И добави, че Радев е обединител за спечелилите от него и тези, които са в Народното събрание въз основата на неговия престиж, а е разединител за всички негласували.

"Отваря се ниша, в която се настанява удобно и нападателно "Възраждане ". Ако Радев види, че рейтингът му страда от ръководещите, дали няма да се разграничи? До май месец ще забележим тези процеси поради каскадата от рецесии. Турболенцията ще докара до разбъркване на пластовете ", акцентира тя и сподели, че той мисли за интервала след втория си мандат.

За нея е нужен надзорен механизъм на корупцията, само че тя няма да изчезне, поради демокрацията. "Не одобрявам персонализацията на казуса, да се потегля срещу съответни имена. Защото в случай че го направиш без предложение за законопроект, значи, че обслужваш нечии ползи ", уточни психологът.

Политологът доцент Милен Любенов счита, че речта на президента е била доклад на първия мандат и стратегия на целите и задачите, а евентуално скоро ще внесе план за промени в Конституцията. "Дългосрочните цели и цели бяха откроени в думите му. Не видях въпроси от действен темперамент с подложен фокус. Не би трябвало да се търси борба сред Петков и Радев. В обозримо бъдеще обаче е допустимо да има напрежение, само че към този миг ще забележим единодушие, обвързвано и с плана за конституционни промени. Други партии също могат да внесат оферти ", смята доцент Любенов.

За него държавната администрация е департизирана. "Има доста провокации и рецесии - значими са екипите в министерствата. Назначават се хора във ведомства, за които нямат потенциал, на партизански принцип. Важни са първите 100 дни. Картината ще стане ясна след третия месец ", разяснява той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР