Отровните пушеци, погълнали ужасяващата сцена на рухналите кули близнаци в

...
Отровните пушеци, погълнали ужасяващата сцена на рухналите кули близнаци в
Коментари Харесай

Смъртоносна прокоба погубва героите от 11 септември 2001 г.

Отровните пушеци, погълнали ужасяващата сцена на рухналите кули близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, са погубили хиляди от героичните спасители, притекли се на помощ след терористичната офанзива.



Докато хиляди бягаха далеко от отровния пушек, терора и касапницата, те тичаха в противоположната посока - към пъкъла. Около 75 000 пожарникари, служители на реда, лекари и спасители рискуваха личния си живот, с цел да избавят другите.

В идващите дни хора от всички американски щати се притекоха на помощ в Кота Нула, като спасяваха потърпевши, изваждаха тела, почистваха и съграждаха отначало.

Днес те заплащат най-високата цена за своята неустрашимост, а страданията им остават нечути от света.



Над 2000 от първите, притекли се на помощ откакто рухнаха двете здания на Световния търговски център - служители на реда, пожарникари, служащи, електротехници, медицински сестри - са умряли от заболявания, породени от токсичния дим, погълнал региона в продължение на седмици след терористичното нахлуване.

Други хиляди сега се борят със болести, свързани с оня драматичен 11 септември отпреди 17 година - рак и остри дихателни заболявания.

Шокиращата прогноза е, че до края на тази година броят на умрелите след това герои, притекли се първи на помощ, ще надвиши броя на починалите на място в оня черен ден.

На някои от тях се наложи да се подложат на мъчителни процедури, с цел да спрат разпространяването на нападателните ракови болести - като ампутиране на езика, да вземем за пример. Други от героите са потънали в беднотия, неспособни към този момент да работят, лишени от уместно здравно обслужване.

Нюйоркчанинът Дарън Стак бил едвам 12-годишен на 11 септември 2001 година, само че и през днешния ден ясно помни по какъв начин неговия татко - пожарникарят Джоузеф, се прибрал след 72-часова промяна на мястото на нещастието, затрупан от глава до пети с прахуляк и нечистотия. И с кашлица, която не го оставила на мира до последния му ден.



Джоузеф страдал от душевен и физически проблеми със здравето, преди предходната година да му бъде сложена страшната диагноза - рак на панкреаса, обвързван с 11 септември. Той умря при започване на тази година.

" Моят баща беше един същински супергерой, неговата детска фантазия била да стане пожарникар ", описа пред " Сън " синът му Дарън. " Имаме негови фотоси с пожарникарски костюм още като 4-годишно момче. По подигравка на ориста той трябвало да бъде отмора на 11 септември, само че, както доста други, и той се отзова на апела и хукна към Кота Нула. Всъщност той заряза своята кола и издейства цялостен автобус, на който се качиха и други пожарникари ".

Джоузеф си отива от този свят през януари едвам 51-годишен, оплакван от брачната половинка му Джо Ан и петте им деца.



" Мисля, че, отвън Ню Йорк и Ню Джърси, не са доста хората, които знаят за тази зараза. Жителите на Калифорния или Тексас си нямат и разбиране какъв брой доста хора не престават да умират и по какъв начин и до през днешния ден 11 септември продължава да въздейства на живота ни тук ", прибавя Дарън.



" Днес всички се тълпят да гледат новия филм за " Отмъстителите ", а ние имаме в нашия действителен живот свои същински супергерои, които в реалност избавят живота ни, и които умират към нас. Както моя баща. Би било добре, в случай че останалата част от страната и светът ни извърнат малко повече внимание ".

Източник: Канал 3
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР