Отровите и отровителството не случайно са едни от най-интересните и

...
Отровите и отровителството не случайно са едни от най-интересните и
Коментари Харесай

Аферата Скрипал влезе в новата Енциклопедия на отровите

Отровите и отровителството не инцидентно са едни от най-интересните и експлоатирани тематики в престъпните, историческите и документалните романи и филми – от праисторически и древен времена до ден сегашен.

Отравянето е един от най-ужасяващите способи за ликвидиране, причиняващ безчовечен премеждия – мъчителни и продължителни. Най-страшното обаче е, че нормално то остава прикрито зад признаци на общоприетоо заболяване и никой доктор не подозира, че пострадалият може да е приютил в тялото си смъртонос­но вещество. Затова доста от серийните убийци са точно отровители. Предизвикателствата пред модерните токсиколози са многочислени и необятни.

Границите на понятието „ отрова “ ежедневно се уголемяват и включват нови, неподозирани измерения. Затова познаването на отровите и приложението им в всекидневието ни, информираността за действието им върху организма и методите за превъзмогването на отрицателните им резултати са от първостепенна значимост в съвременността. Най-важното и забавното за страховития свят на отровите ще научите от новата книга на издателство „ Милениум “ „ Енциклопедия на отровите “.

Трудът е на съставителите Теменуга Пенчева, Гергана Ингилизова и Евгения Талева не е строго теоретичен и няма претенцията за безспорна пълнота. Неговата цел е да показа на читателя някои от най-популярните токсини в света не от академична позиция, а като първична среща с тях, с цел да може да разпознаваме и сами признаците им, когато ги видим.

Цитирани са някои от най-известните престъпни случаи с присъединяване на дадената отрова – в съв­ременността и в исторически проект и са посочени образци от международната литература. Включен е най-новият абсурден случай – опитът за ликвидиране на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал с веществото новичок в британския град Солсбъри от началото на март. Специален раздел в книгата е отдаден и на противоотровите, без да се подценява значимостта на профилираната помощ при всеки случай на вероятно натравяне, било то съзнателно или несъзнателно.

Ще научите за естествените и синтетичните токсини, за биологичните и минералните, животинските, растителните, гъбните, минералните и доста други типове подкласове на тези групи. „ Енциклопедия на отровите “ не е нито „ справочник на отровителя “, нито помагало по токсикология, а потребен и занимателен източник на информация и сведения за света на най-широко публикуваните токсини.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР