Отровеният в британския град Солсбъри бивш служител от руското военно

...
Отровеният в британския град Солсбъри бивш служител от руското военно
Коментари Харесай

Би Би Си: Скрипал е искал от Путин разрешение да се върне в Русия

Отровеният в английския град Солсбъри някогашен чиновник от съветското военно разузнаване Сергей Скрипал е отправил преди години до президента Владимир Путин молба да му бъде позволено да се завърне в Русия. Това заяви през днешния ден английската медийна корпорация Би Би Си, като се базира на Владимир Тимошков - съученик на Скрипал. Кремъл опровергава тази информация.

Тимошков твърди, че е разговарял със Скрипал по телефона през 2012 година, когато някогашният шпионин, наказан в Русия за шпионаж в интерес на Лондон, към този момент е живеел във Англия. Скрипал разказал, че е изпратил на Путин писмо, в което моли за амнистия. " Писал е до Владимир Владимирович Путин да бъде опрощение до дъно и да получи позволение за връщане в Русия, тъй като там са майка му, брат му, въобще роднините ", декларира Тимошков и прибавя, че Скрипал съжалявал за ролята си на " двоен сътрудник ".

На 4 март някогашният полковник от съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Сергей Скрипал, живеещ във Англия след замяна на шпиони с Русия, и щерка му Юлия са били отровени съгласно Лондон в Солсбъри с нервнопаралитично вещество. Британските управляващи обявиха, че това вещество е създадено в Русия и упрекнаха Москва, че е забъркана в случая. Руските управляващи изрично отхвърлиха и показаха, че нито в Съветския съюз, нито в Русия е имало стратегии за създаване на такова вещество. Лондон изгони 23 съветски дипломати и разгласи други антируски ограничения, след което Москва предприе ответни стъпки - изгони от Руската федерация подобен брой чиновници в английското посолство, разпореди да се закрие генералното консулство на Англия в Санкт Петербург и да бъде спряна активността на Британския съвет в Русия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР