Отпуснатите 20 млн. лв. не покриват увеличението на заплатитеПишат нови

...
Отпуснатите 20 млн. лв. не покриват увеличението на заплатитеПишат нови
Коментари Харесай

Ректори се обявиха срещу промени на кабинета “Петков“

Отпуснатите 20 млн. лева не покриват нарастването на заплатите
Пишат нови правила за финансиране на университетите

Съветът на ректорите се разгласи срещу механичното нарастване на заплатите на асистентите на 1500 лева Промяната бе призната малко преди кабинетът “Петков” да сдаде дефинитивно властта.

В позиция, публикувана до медиите, се показва, че повдигането на минималната съществена заплата на асистентите от 1300 на 1500 лева е непостижимо за бюджетите на множеството висши учебни заведения, в това число на добре ръководени такива. От Съвета на ректорите показват, че отпуснатите за заплати 20 млн. лв. не могат да покрият декларираното нарастване на възнагражденията и университетите ще бъдат изправени пред заплахата от банкрут в средата на 2023 година

Затова ректорите декларират, че ще предложат за публично разискване направени от тях промени в методиката на финансиране на висшите учебни заведения, които да поправят описаните съществуващи дефицити.

“Ще предложим на служебния кабинет приемането на тези от тях, които са в кръга на неговата подготвеност и пълномощия и ще пожелаеме тяхното въвеждане от началото на календарната 2023 год. На бъдещото Народно заседание ще предложим и съответните промени в ЗВО, с вярата за образуване на необятен политически консенсус във връзка с тяхното приемане и последващата им реализация”, безапелационни са от Съвета.

“Повишаването на най-ниската работна заплата в академичната подчиненост - тази за длъжността “Асистент”, въздейства и върху размера на всички останали хонорари с непрекъснат и спомагателен темперамент, както на университетския, по този начин и на неакадемичния (административен) състав”, се показва в мнението на ректорите. В него се акцентира, че с цел да се обезпечи достигането на в началото избрания най-малко от 1300 лв. и кореспондиращите нараствания на другите съществени трудови хонорари на преподавателите, страната се наложи изключително да отдели 62 милиона лв. през предходната година. През актуалната година методът е същият - образуваните дефицити се компенсират посредством директна финансова инжекция, а не се ревизират разпоредбите за образуване на държавната дотация към бюджетите на висшите учебни заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР