Отпускането на кредити на Гърция и покупката на гръцки облигации

...
Отпускането на кредити на Гърция и покупката на гръцки облигации
Коментари Харесай

Оказа се, че Берлин спечели от финансовите инжекции за Атина

Отпускането на заеми на Гърция и покупката на гръцки облигации са донесли 2,9 милиарда евро на Федерална Република Германия. От 2010 година Германия е спечелила 2,9 милиарда евро от покупката на гръцки облигации в границите на програмата на Европейската централна банка, оповестява ДПА, базирайки се на отговор на въпрос, заложен в Бундестага от партията „ Съюз 90/Зелените “, съобщи БГНЕС.

В сходство със подписаните съглашения, облагата на страните, получена в границите на програмата на ЕЦБ за изкупуването на гръцки облигации, би трябвало да бъде преведена на Гърция. Единственото изискване е Атина да организира плануваните промени и да осъществя пакета с ограничения за спестовност. Към 2017 година Германската федерална банка в границите на програмата на ЕЦБ е спечелила към 3,4 милиарда евро. При това на Гърция и на Европейския стабилизационен механизъм са преведени суми единствено през 2013 година /527 млн. евро/ и през 2014 година /387 млн. евро/.

Освен това държавният заем провиснал от банка KfW на Гърция е донесъл облага от 400 млн. евро на Берлин. Експертът на „ зелените “ по бюджетните въпроси Свен-Кристиан Киндлер прикани да се понижи дълговото задължение на Гърция. Недопустимо е да се санира немския бюджет с лихвите от гръцките бумаги, безапелационен е той. Според него Гърция е приложила строги ограничения за икономии и е изпълнила своите задължения. А в този момент е ред на Еврогрупата да „ извърши своите обещания “, съобщи специалистът на „ зелените “.

От 2010 година Гърция получава финансова помощ от Европейски Съюз и МВФ. Плащанията по третия пакет с помощи в размер на 86 милиарда евро ще приключат през август. Атина ще похарчи към 3,3 милиарда евро за обслужването на заемите. Част от останалите средства ще отидат за основаването на запас след приключването на заплащанията по третия пакет. След края му кредиторите взеха решение да дават на Гърция спомагателни средства, с цел да й открият още веднъж „ цялостния достъп “ до финансовите пазари. Министрите на финансите от Европейски Съюз разискват през днешния ден намаляването на дълговото задължение на балканската страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР