„Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от

...
„Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от
Коментари Харесай

Правителството отпуска 15 млн. лв. за предотвратяване на последици от бедствията

„ Отпускаме близо 15 милиона лв. за попречване на последици от бедствия, само че опитът и практиката демонстрираха, че би трябвало да се обезпечи предварителна защита. Затова чакам от районното министерство да се вкара нова система, при която сензори, сложени на сериозни места, алармират за срутищни процеси в страната ".
Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на постоянното съвещание на държавното управление, на което по искане на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне на нуждаещи се общини бяха обезпечени 14 498 262 лева за попречване и преодоляване на последствията от бедствия.
Премиерът Борисов означи, че е упълномощил на Министерството на районното развиване и благоустройството да предприеме нужните дейности за въвеждането на системата, с която ще се понижи рискът от произшествия, в точния момент ще се затварят пътища и в задатък ще се извършат действия като обрушване и слагане на надеждни мрежи. „ Със системата могат да се слагат сензори във всички такива сериозни места, а те са хиляди в България - и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са големи ", означи министър-председателят Борисов. Премиерът изиска от министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова оптимално бързо да се работи по този план. „ На 15, на 30, на 40 места да сложим сензори, отново понижават риска и има предварителна защита по тематиката ", безапелационен бе министър-председателят Борисов.
Министър Аврамова рапортува, че сега се ревизира приложимостта навръх изисканите от премиера контролно-измервателни системи особено за срутищни процеси. В момента Министерство на регионалното развитие извършва план за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.
В рамките на държавното съвещание 5 общини получиха финансова помощ за справяне с последствията от бедствия. От общата сума в размер на 14 498 262 лева на община Благоевград бяха обезпечени 4 770 033 лева за подсилване на пътя Бистрица - летовище „ Бодрост " (местност „ Картала " ). Кметът на Благоевград Румен Томов изрече признателност към премиера за бързата реакция на държавното управление за решаването на казуса.
Втората община, която получи поддръжка от 3 824 422 лева, е Гърмен. От средствата 1 615 447 лева са за възобновяване и създаване на геозащитни уреди и водостоци за отклоняване на поройни води през масиви на село Рибново; 547 037 лева са за възобновяване на постройка в село Скребатно; 1 260 808 лева са предопределени за промяна на коритото на река Върбица в сектора на село Дъбница посредством построяването на подпорни стени и мост; 300 900 лева са за промяна на дере в село Дебрен и 100 230 лева - за промяна на дере в село Гърмен.
Зам.кметът на община Гърмен Владимир Донков означи, че е голяма поддръжката на държавното управление, с помощта на която се подкрепят освен учебни заведения, само че и се вземат решение съществени проблеми с деретата. „ И отсега нататък бъдете все по този начин дружелюбни, отговарящи на жителите на цяла България ", добави кметът на село Рибново Мустафа Иса. Кметът на село Дъбница Синем Бекирова също изрече признателност към премиера Борисов за финансовата помощ за селото по отношение на промяна на коритото на реката. За казуса Бекирова осведоми министър-председателя Борисов в средата на януари, когато министър председателят посети главното учебно заведение в селото, за чийто нов корпус държавното управление обезпечи над 200 000 лева
За община Ардино държавното управление отпусна 117 378 лева, с които спешно ще бъде осъществено подсилване на склон в село Падина. Други 130 489 лева са обезпечени на Столична община за възобновяване на средства за осъществени незабавни аварийно-спасителни и наложително възстановителни работи в регион „ Нови Искър ", регион „ Надежда 4 " и регион „ Връбница ". А 55 940 лева бяха отпуснати на община Своге за неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за махала Струлница в село Искрец.
„ Община Своге е сложна община, по тази причина е значимо да работим дружно. Днес е вторият случай, първият беше с почистването на отпадъците от язовира, в който показахме, че страната и общините могат да работят съвършено и в синхрон ", подчертава заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов. Той добави, че държавното управление демонстрира, че бързо подадената ръка в даден миг и взимането на превантивни ограничения прави повече работа в сравнение с по-късно да се работи по премахване на вреди.
В хода на съвещанието на държавното управление през днешния ден по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за Агенция „ Пътна инфраструктура " бяха отпуснати 1 500 000 лева за премахване на вреди по републиканската пътна мрежа в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София. А по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за Изпълнителна организация „ Борба с градушките " бяха обезпечени 4 100 000 лева за доставка на противоградови ракети за осъществяване на дейния сезон по противоградова отбрана през 2021 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР