Отпадат техническите паспорти за жилищните сградите, съобщи адв.Драгомир Ошавков, който

...
Отпадат техническите паспорти за жилищните сградите, съобщи адв.Драгомир Ошавков, който
Коментари Харесай

Българинът няма да плаща за това

Отпадат техническите паспорти за жилищните постройките, заяви адв.Драгомир Ошавков, който е някогашен народен представител в 45-ото Народно събрание. В късия живот на предходния парламент Ошавков стартира работа за смяната на прословутата Наредба №5, напомня Флагман.бг. Проблемът бе сериозен, тъй като от 2022 година всеки притежател на жилище трябваше да заплати сред 500 и 2000 лв., с цел да извади държавния паспорт за жилището си.

Искането бе императивно – в случай че притежателят не го направи, общината наема компания, която обследва постройката, а по-късно администрацията да си търси парите по надлежния ред.

Добрата вест е, че Министерството на районното развиване и благоустройство разгласява план за смяна в Наредба №5, в който е написано, че отпада условието за издаването на паспортите за остарели жилищни здания.

Остава задължението за общинските и държавни сгради, само че срокът е отсрочен до края на 2032 година.

Поводът за смяната на наредбата са постъпили сигнали от организации, както и народни представители, измежду които бе и Ошавков, излиза наяве от известието в уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.

„ Радвам се, че е отпаднала и тази опция, която първото държавно управление на Бойко Борисов бе заложило в разпоредба - кметовете да разпореждат на лична компания издаването да обследва постройките и по-късно да събират парите от жителите по реда на чл.417 от Граждански процесуален кодекс – като бързо произвеждане. Сериозна бе заплахата след 2022 година голям брой хора да се разсънят с огромен дълг към самата община, поради това, че не са направили нещо, което някой им е вменил “, разяснява пред Флагман.бг Драгомир Ошавков.

„ Това е една добра процедура, която се надявам и новото държавно управление да резервира. Министърът на районното развиване и благоустройство се е вслушал в публичната реакция, което е похвално. Няма по какъв начин да не ми прави усещане, че това отношение на актуалната държавна администрация мощно се разграничава от предходната. Спомням си по време на акцията, че един кандидат-депутат обещаваше на гласоподавателите си, че ще реши този проблем като отсрочи периода на СМР-то, а се видя, че има друго решение “, добави Ошавков.

Според него се е общопризнат най-хубавият метод – първо да се издадат паспорти на общинските и държавни здания, а по-късно на частните жилища.

„ Държавата може да изиска от жителите да създадат нещо едвам откакто те са се погрижили за личните си здания. Всичко останало е цинично. Не може да караш жителите да вършат обследвания на личните си здания, преди да си оправил своите “, разяснява още юристът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР