Отпадат техническите паспорти за жилищните сградите, съобщи адв.Драгомир Ошавков, който

Отпадат техническите паспорти за жилищните сградите, съобщи адв.Драгомир Ошавков, който ...

Българинът няма да плаща за това


Отпадат техническите паспорти за жилищните сградите, съобщи адв.Драгомир Ошавков, който е бивш депутат в 45-ото НС. В краткия живот на предходния парламент Ошавков започна работа за промяната на прословутата Наредба №5, припомня Флагман.бг. Проблемът бе сериозен, защото от 2022 година всеки собственик на жилище трябваше да плати между 500 и 2000 лева, за да извади държавния паспорт за апартамента си.

Искането бе императивно – ако собственикът не го направи, общината наема фирма, която обследва сградата, а след това администрацията да си търси парите по надлежния ред.

Добрата новина е, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство публикува проект за промяна в Наредба №5, в който е написано, че отпада изискването за издаването на паспортите за стари жилищни сгради.

Остава ангажиментът за общинските и държавни здания, но срокът е отложен до края на 2032 година.

Поводът за промяната на наредбата са постъпили сигнали от организации, както и народни представители, сред които бе и Ошавков, става ясно от съобщението в сайта на МРРБ.

„Радвам се, че е отпаднала и тази възможност, която първото правителство на Бойко Борисов бе заложило в наредба - кметовете да възлагат на собствена фирма издаването да обследва сградите и след това да събират парите от гражданите по реда на чл.417 от ГПК – като бързо производство. Сериозна бе опасността след 2022 година огромен брой хора да се събудят с голям дълг към самата община, заради това, че не са извършили нещо, което някой им е вменил“, коментира пред Флагман.бг Драгомир Ошавков.

„Това е една добра практика, която се надявам и новото правителство да запази. Министърът на регионалното развитие и благоустройство се е вслушал в обществената реакция, което е похвално. Няма как да не ми прави впечатление, че това отношение на настоящата държавна администрация силно се различава от предишната. Спомням си по време на кампанията, че един кандидат-депутат обещаваше на избирателите си, че ще реши този проблем като отложи срока на СМР-то, а се видя, че има друго решение“, допълни Ошавков.

Според него се е възприет най-добрият подход – първо да се издадат паспорти на общинските и държавни сгради, а след това на частните жилища.

„Държавата може да поиска от гражданите да направят нещо едва след като те са се погрижили за собствените си сгради. Всичко останало е цинично. Не може да караш гражданите да правят обследвания на собствените си сгради, преди да си оправил своите“, коментира още адвокатът.

Източник: fakti.bg