Отпадането на монторинга на Европейската комисия върху съдебната система не

...
Отпадането на монторинга на Европейската комисия върху съдебната система не
Коментари Харесай

Цацаров за евродоклада: Всяко успокоение е вредно и ще ни върне назад

Отпадането на монторинга на Европейската комисия върху правосъдната система не би трябвало да води до утешение на институциите у нас. Така основният прокурор Сотир Цацаров разяснява мониторинговия отчет за България на Европейската комисия, който бе оповестен през вчерашния ден.

" Всяко утешение е нездравословно, всяко утешение ще и върне не крачка обратно, а крачки обратно. Ако живеем с това възприятие, ще получим отрицателен резултат доста скоро. Оттук нататък би трябвало да създадем нещата, които са отразени в самия мониторингов отчет и които са ангажимент на държавното управление ", счита основният прокурор, представен от " Фокус ".

Според него от Брюксел са оценили по достолепие напъните на страната ни в битката с корупцията, а изцяло оценката на Европейска комисия е реалистична и справедлива.

" Това е резултат на старания и извън, и от вътре. В последна сметка получихме една много справедлива оценка. Вярно е, че наличието на мониторинговия отчет не радва всички. Тези, които мислят за България, би трябвало да бъдат удовлетворени ", добави основният прокурор.

" Всяко утешение, че всичко е завършило във връзка с правосъдна промяна, противопоставяне на корупция и каквото и да било друго - ние сме завършили, отчетът е положителен, мониторингът е паднал или по-скоро е предложено неговото рухване, няма дата за идващ отчет. Ако живеем с това възприятие, ще получим отрицателен резултат доста скоро. Ще го получим в страната от съгражданите ни и от Европа ", добави Цацаров.

" Оттук нататък би трябвало да създадем нещата, които са отразени в самия мониторингов отчет и които са ангажимент на държавното управление. Като ангажимент на държавното управление са посочени промените в Закона за правосъдната власт, които касаят анулация на отговорностите за участие на магистрати и анулация на член 230, които дават опция за премахване ", съобщи още основният прокурор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евродоклад 2019 (16)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР