Отново у нас се появи съмнение за случай на неизяснения

...
Отново у нас се появи съмнение за случай на неизяснения
Коментари Харесай

Няма доказан случай на новия хепатит у нас

Отново у нас се появи подозрение за случай на неизяснения вирусен хепатит при деца.

В Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) са изследвали проба на дете, което е било прието в болница в болничното заведение в Дупница, а по-късно преместено в Инфекциозна болница в София. Резултатът – няма открит нито един от хепатитните вируси.

Това сподели за БТВ проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

„ От определенията на СЗО и на Европейския център за надзор на заболяванията няма такова определение за доказан случай “, сподели тя.

По думите ѝ става въпрос за изострен хепатит при деца, при който не се потвърждава етиология. Тоест не се свързва с някакъв вирусен извършител.

При една от пробите, които постъпват в НЦЗПБ, не се потвърждава хепатитен вирус. Симптомите на детето обаче дават отговор на определението за изострен хепатит. Трансаминазите са били повишени – малко над 700 при норма над 500.

„ Става въпрос за дете от Инфекциозна болница, което се реалокира там след хоспитализиране в болничното заведение в Дупница и главно развива респираторна симптоматика “, изясни проф. Христова.

Детето не е имало жълтеница, в положително положение е и е било изписано.

„ Но защото дава отговор на определението, то се взима поради и ще бъде публично обявено в европейската система за докладване на такива случаи “, добави шефът на НЦЗПБ.

Кое е новото в симптоматиката на този хепатит?

По думите на проф. Христова в доста от случаите този хепатит е безсимптомен. Няма болки, няма жълтеница.

В някои от страните, където са докладвани тези случаи, в към 10% от случаите е протекло с остра чернодробна непълнота. Това е наложило трансплантация на черен дроб. Това обаче са редки случаи.

„ Хепатитите засягат всички възрасти, само че особено за този изострен хепатит с неразбираема етиология се обърна внимание за публикувани при деца. Няма потвърдена епидемиологична връзка сред децата. Тъй като повода не е ясна, не е ясно и надлежно по какъв начин се предава “, разясни проф. Ива Христова.

Хепатитите имат свои протоколи за лекуване, които се следват. Тъй като няма открит вирусен извършител, не се дават антивирусни средства. Всички други схеми за лекуване – както за възрастни, по този начин и за деца, се ползват.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР