Отново у нас се появи съмнение за случай на неизяснения

...
Отново у нас се появи съмнение за случай на неизяснения
Коментари Харесай

Проф. Христова: Засега няма доказан случай на новия вид хепатит у нас

Отново у нас се появи подозрение за случай на неизяснения вирусен хепатит при деца.

„ Има подозрение за подобен случай, евентуален случай има, само че няма по какъв начин да бъде доказан. От определенията на СЗО и на Европейския център за надзор на заболяванията няма такова определение за доказан случай “, сподели проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

По думите ѝ става въпрос за изострен хепатит при деца, при който не се потвърждава етиология. Тоест не се свързва с някакъв вирусен извършител. В Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) са изследвали проба на дете, което е било прието в болница в болничното заведение в Дупница, а по-късно преместено в Инфекциозна болница в София. Резултатът – няма открит нито един от хепатитните вируси.

Симптомите на детето обаче дават отговор на определението за изострен хепатит. Трансаминазите са били повишени – малко над 700 при норма над 500.

„ Става въпрос за дете от Инфекциозна болница, което се реалокира там след хоспитализиране в болничното заведение в Дупница и главно развива респираторна симптоматика “, изясни проф. Христова, допълвайки, че то не е имало жълтеница, в положително положение е и е било изписано, съобщи тя за БТВ.

„ Но защото дава отговор на определението, то се взима поради и ще бъде публично обявено в европейската система за докладване на такива случаи “, добави шефът на НЦЗПБ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР