Отново светът е разтърсен от война, отново сме свидетели на

...
Отново светът е разтърсен от война, отново сме свидетели на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Днес говорим повече за оръжие, отколкото за мир

„ Отново светът е разтресен от война, още веднъж сме очевидци на политически кроежи. Нарушихме обещанието „ Никога повече “. Днес се приказва повече за оръжие, в сравнение с за мир. Денят на Тракия и 110-годишнината от Балканската война трябват да будят нашата съвест, тъй като имаме дълг към тези преди нас и към поколенията след нас. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на обичайното честване-поклонение пред паметника на Одринската епопея в София във връзка Деня на Тракия.
 „ Скланяме глава пред подвига на смелите български войни, които оставиха костите си, с цел да я има свободна и обединена България, които с чест се бориха за своите събратя “, уточни Йотова.
 
„ В дългата българска история славата и успехите се редуват с дълбоки рани. Българските тракийци – тази рана не е затворена до през днешния ден. Цяла България е осеяна с монументи, под чиито гранитни снаги лежат костите на мъже и дами, на деца, чиято единствена виновност беше, че са българи “, посочи вицепрезидентът. „ Когато взеха решение да ги смачкат с един от най-големите геноциди на 20 век, потеглиха към България с вяра, че ще намерят приятелски протегната ръка. Мнозина не съумяха да доближат до тази жадувана независимост. Тъжните тракийски песни описват за този дълъг и непосилен път. Пазим избелелите фотоси в фамилните албуми “, съобщи Илияна Йотова.
 Прессекретариат на президента
Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските сдружения в България, че пази и предава паметта, и прикани за по-голяма поддръжка за активността му. Йотова увери, че президентската институция ще продължава да пази ползите на тракийците. „ Увлечени в непрестанни рецесии, в политически пристрастености и интриги, забравяме паметните събития от дългата българска история, които носят уроци. Паметта сплотява, а не разделя. Паметта би трябвало да предаваме на децата си “, акцентира Йотова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР