Отново сме на дъното в ЕС. Този път по отношение

...
Отново сме на дъното в ЕС. Този път по отношение
Коментари Харесай

“Politico”: България ще достигне 70% ваксинирани през 2040 г.

Отново сме на дъното в Европейски Съюз. Този път във връзка с ефикасната битка с пандемията от COVID-19 и имунизирането на хора. Това излиза наяве от материал в брюкселското издание " Politico " Според статистиката, с цел да достигнем в период търсената от Европейска комисия последна цел от 70% ваксинирани до края на това лято, би трябвало да ускорим процеса по имунизация с близо 40 пъти. Ако не го създадем, то 70% от популацията у нас ще бъде ваксинирано против COVID-19 след съвсем 20 години.

Европейската комисия желае 70% от европейските жители да бъдат имунизирани против COVID-19 до края на това лято. Към този миг обаче тази цел е надалеч от реализиране. Ако блокът продължава в същия дух, едвам 15% от хората в държавите-членки ще бъдат ваксинирани. Ако се гледат междинните стойности на блока за миналата седмица, имунизацията в страните би трябвало да се усили 5 пъти, с цел да може Общността да реализира задачата си.

Това е една част от лист с рекомендации на Европейската комисия, които обаче не са обвързващи. Комисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес я дефинира като " амбициозна ". Европейска комисия в това време отхвърля да се ангажира и с съответна дата за 70-те % имунизирани до лятото. Служител от институцията уточни пред " Politico ", че в случай че се приказва за " края на лятото ", значи става дума за 22 септември.

Има обаче измама - при сегашните темпове Европейски Съюз не просто няма да извърши това, а ще реализира задачата си няколко години по късно. Според изчисленията става дума за март 2024. На дъното е България. Тя няма да стигне заветната цифра до 2040 година За да реализира задачата на Европейски Съюз би трябвало да форсира процеса по имунизация 29 пъти. Към днешна дата в страната всекидневно се имунизират към 1 139 души. За да се се извърши поставената от Брюксел цел, в България би трябвало всекидневно да се ваксинират 33 368 души.

Латвия ще би трябвало да форсира темпото си със фактор 17. Италия - с 10, а Унгария с 9. Засега първенец в Европейски Съюз е Малта. Тя може би ще успее да се вмести в периода на Европейска комисия, в случай че просто удвои скоростта на имунизиране.

Няколко фактора дефинират какъв брой бързо тече имунизацията. Единият е броят на наличните дози. Понастоящем всички утвърдени до този миг ваксини изискват две дози. Съответно оценката се базира на обстоятелството, че това няма да се промени. Има и логистични провокации. Те се отнасят до доставки, превоз и предпазване на имунизациите, които усложняват процеса. Но тези ограничавания могат да бъдат облекчени в идващите месеци, откакто бъдат утвърдени още ваксини. Европейската организация по медикаментите може да даде зелена светлина в края на този месец за трета ваксина - тази на AstraZeneca и Оксфордския университет. Тя е по-евтина и по-лесна за предпазване от препаратите на Pfizer и Moderna.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР