Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия!

...
Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия!
Коментари Харесай

Скандалите около новите F-16 тепърва предстоят

" Отново ще прикани българските политици: Долу ръцете от Българската войска! Сега тя има потребност от засилено внимание, себеотдаденост за задачата й, както и цялостен народен консенсус, че без мощна, стимулирана и добре оборудвана войска, няма да има България и българска нация! " Тези думи на досегашния боен министър Драгомир Заков бяха написани в профила му във фейсбук не заради някаква трагична причина, а покрай отлагането на решението на Министерския съвет да се одобри офертата на Съединени американски щати и " Локхийд Мартин " за покупката на втората партида от 8 нови изтребителя F-16.

Те бяха предизвикани от думи на неговата колежка от държавното управление Корнелия Нинова, която употребява последните дни на кабинета " Петков ", с цел да си направи малко имидж за пред електората тъкмо със самолетите. Тя демонстративно напусна съвещанието на Министерския съвет, на което трябваше да се взема решение въпросът, и разгласи изненадващо, че чак в този момент схванала за получената оферта.

 

" Смятаме, че такова решение в този момент е нездравословно за България,

 

тъй като се намираме в няколко рецесии ”, съобщи Нинова. В типично неин жанр тя добави, че народът ни се нуждае от тези пари, с цел да оцелее през зимата. 

Наложи се Заков да написа поста си в обществените мрежи и без да я загатва поименно, да изяснява, че няма по какъв начин министрите на Българска социалистическа партия в този момент да са разбрали за офертата.  " Тези средства са налични в бюджета. Те не могат да бъдат разходвани за други типове заплащания. Няма и такава нужда ", написа Заков.

Тези задочни разногласия, сценки и замеряне с думи дойдоха единствено за да покажат какво чака България през идващите три месеца покрай бъдещата договорка за втората партида 8 F-16 - чака ни популизъм, кавги, игрички и закачки, до момента в който най-после Народното събрание гласоподава и сглоби бъдещата ескадрила от 16 нови американски самолета.

Всъщност заиграването стартира на горепосоченото държавно съвещание. Там стана ясно, че точката е отсрочена поради Военновъздушните сили, които желали още детайлности по офертата. „ Вчера от Военновъздушни сили идентифицираха 32 линии от контракта, по които те имат избрани въпроси. Линии, по които трябваше да има изясненост още в интервала, в който са водени диалози ", разгласи Заков. От думите му ставаше ясно, че

 

самият той е бил изненедан от Военновъздушни сили

 

Интересно стана, когато позитивната позивна пристигна не от кое място да е, а от новия боен министър Димитър Стоянов. Той и президентът Румен Радев бяха едни от най-сериозните съперници на покупката на първите 8 нови F-16.

Сега обаче Стоянов, представен от Нова тв, разгласи вторите 8 за собствен приоритет. „ Изтребителната авиация е в доста тежко състояние и би трябвало да се търси решение. Решението е в придобиването и на втората партида изтребители F-16, за да можем да ускорим процесите по придобиване на нова техника. Това ще е главното в моя мандат ", разгласи той.

Това значи, че в случай че шефът на МО е откровен, то

 

договорката може да бъде готова за гласоподаване от Народното събрание

 

още незабавно след неговото конституиране през октомври. Това е значимо, тъй като офертата и нейните условия са валидни до 1 ноември т.г. Ако се погледнат поръчките, то " Продължаваме промяната ", Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи са заявявали обществено, че ще гласоподават този капиталов разход, който по оферта е 1,32 милиарда $, или към 2,6 милиарда лева Вероятно Българска социалистическа партия ще е " срещу " и ще употребява момента за малко популизъм. А максимален звук, естествено, ще пристигна от " Възраждане ". Така или другояче, нещата наподобяват предизвестени като краен резултат. 

Единственото, което може да спре сигурно договорката, е, то е, в случай че военните и държавното управление приказват едно, а вършат друго, т.е., в случай че чисто бюрократично нещата зациклят и тайно се блокират. Засега са значими единствено параметрите на договорката. 

През 2019 г. България към този момент закупи и заплати напълно

 

първите 8 изтребителя, които сега се създават в Съединени американски щати

 

За тях страната ни заплати 1.256 милиарда $, или по това време към 2.2 милиарда лева, като сумата беше преведена 100% предплатено. Тогава България понижи цената, като поръча бойни машини, оборудвани с много скромно въоръжение. Преди няколко месеца стана ясно, че доставката ще се забави с две години и първите бройки ще дойдат в България през 2025 г. 

Още когато планът бе одобрен от Народното събрание преди три години, бе планувано, че целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, само че беше дадена опция те да бъдат придобивани по 8. 

Когато бе пуснато настояването за оферта, тогавашният длъжностен боен министър и сегашен дипломат в Съединени американски щати Георги Панайотов изясни, че идеята е всички изтребители F-16 да са в една настройка, за да се намалят средствата за поддръжка. Той изясни, че би трябвало да се бърза, защото предстои смяна в конфигурацията на създаваните самолети и тъй като имало " непрестанен развой по ескалация на цените ".

 

Така се стигна до офертата за вторите 8 изтребителя

 

Тя е за 1.320 милиарда $, което е с 64 млн. $ повече. МО разгласи, че пакетът въоръжение е много по-голям, а настрана от това ще имаме право на разсрочено заплащане ". Бройката самолети е същата, само че с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните („ спарки “) – 2, а за вторите съотношението е 4 на 4. Военните настояват, че  " спарките ", които служат и за образование, са по-скъпи. Според тях аварийните мотори са с два повече, ракетите за близка отдалеченост са с 5 повече. При ракетите за междинна отдалеченост се предлага по-новият, най-модерният вид и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече. МО твърди, че в първата партида не е имало планиращи бомби, а  " в този момент те са цялото количество и то не е малко ". Същото било и във връзка с управляемите бомби. В офертата снарядите за бордовото оръдие били два пъти повече от първия контракт. С един повече били резервните радари, резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение.

МО хвали и заложеното разсрочено заплащане, което е по скица до 2031 година, както и обстоятелството, че първата вноска е $16 млн., а до идването на първите самолети от първата партида сумата, която се чака до тогава да сме заплатили по втория контракт, е към $80 млн. от всички 1.3 милиарда - т.е. една доста дребна част от втория контракт.

Така показани, нещата звучат в действителност добре. Естествено, че ще има доста закачки във връзка с това, че още няма да са пристигнали първите самолети, а към този момент ще се купят нови. Отделно от това сигурно

 

ще има заиграване с това, че един аероплан излиза 165 млн. $,

 

а могат да бъдат видени доста изявления за единични бройки от доста по-мощния F-35 за 100 млн. $, че даже и за 80 млн. $. Обяснението на към този момент някогашния боен министър Драгомир Заков е, че това са единствено машините, а оборудването, с което ще се доставят българските самолети, също е доста скъпо. Отделно има и пояснение, че и тези ниски цени са единствено за американската войска. Но това ще са неща, които ще би трябвало доста добре да се обяснят, в случай че не се желае да остане нещо премълчано. 

С най-голяма мощ обаче ще виси един различен въпрос. Ако се подписа контракт, в случай че всичко върви по проект, то самолетите пълноценна ескадрила ще дойдат към 2027-2028 година, а бойно дежурство ще може да се носи към 2030 година Очевидно наличните МиГ-29 скоро няма да има по какъв начин да се поддържат. И по този начин не излиза наяве кой и по какъв начин тъкмо ще пази българското небе в идващите 7-8 години. Това обаче е друга, по-важна и идна тематика. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР