Отново се увеличава натискът от пациенти в шуменската болница. Ръководството

...
Отново се увеличава натискът от пациенти в шуменската болница. Ръководството
Коментари Харесай

Коронавирусът у нас: Расте Covid натискът върху шуменската болница

Отново се усилва натискът от пациенти в шуменската болница. Ръководството на лечебното заведение обмисля от идната седмица да спре плановия банкет на пациенти, с цел да се обезпечи личен състав за COVID  отделенията.

Половината от пациентите в болничното заведение са с ковид. За лекуване са настанени 433-ма, сподели шефът на лечебното заведение доктор Димитър Костов: " Може би в идната седмица ще спрем за малко плановите интервенции, с цел да можем въпреки всичко да облекчим натиска върху болничното заведение и да подсигурим ненапълно личен състав, който да обслужва Covid секторите ".

Пациентите са с усложнена клинична картина на болестта. Затова в Националната лаборатория са изпратени проби, с цел да се откри има ли нов вариант: " Получихме само удостоверение, че е Covid, само че може би не получихме информация дали е някакъв по-особен вариант. Защо се усилва толкоз доста в Шумен отново, както беше предната вълна - първо от Шумен потеглиха толкоз огромен брой пациенти, нямам пояснение. Не мога да кажа ".

Пациентите са с двустранни пневмонии, със мощно повредено здравословно положение, сподели още доктор Димитър Костов.

За последните 14 дни следим наклонност за гладко повишаване на числата, както на заболеваемостта, по този начин и на заетостта на леглата в лечебните заведения.  Наблюдаваме и друга, като ще проучваме дали ще продължи – броят на излекуваните по отношение на броят на доказаните случаи – близо 1:3, съобщи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той разгласи, че  се разисква използване на местен метод  за преодоляване на епидемията в обособени места на страната. 

Според щаба сегашната обстановка се дължи на циркулирането на английския вид на ковид а, както и на ограниченията досега, на високата схватливост и на високото равнище на бързо заразяване. 

След британския идва южноафриканският, а след него и бразилският вид , предизвести доцент Ангел Кунчев. " Не сътворяваме боязън и неуравновесеност, не можем да не споделяме истината ", разяснява той, представен от БГНЕС. 

До момента са имунизирани общо към 250 хиляди души, а 41 хиляди са получили втора игла. 45 хиляди са ваксинираните общопрактикуващи лекари.

Защо макар ограниченията нарастват случаите даже в страните с най-сурови ограничения?  Отговорът е елементарен – хората се връщат към естествения си метод на живот, сподели още здравният министър и добави: " Българският модел работи, тъй като с най-хлабавите ограничения реализираме най-хубави резултати ". 

Болницата в Бургас спря плановия банкет на пациенти.  Щабът препоръча и на другите огромни лечебни заведения в страната, където има нарастване на случаите, да постъпят по същия метод  - особено в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град.

Данните за денонощието

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1 154 нови случаи на ковид при направени 6 182 теста , сочат данните от Единния информативен портал. Това значи, че 18,67%   от взетите проби са дали позитивен резултат. 4052 от тестванията са по метода PCR, a останалите 2130 са бързи антигенни проби.

Най-много нови случаи има в София  - 380, по-късно се нареждат  Бургас  със 190 и със  Пловдив  със 77 новозаразени. Област Кърджали е единствената с нито един новозаразен през последното денонощие.

Общият брой на  доказаните случаи у нас към този момент е 253 183.    Б роят на дейните случаи  продължава да се усилва и към момента те към този момент са 33 770.  Увеличава се обаче броят на настанените в болница  - 5 093, от които 425 са в интензивно поделение. Медицинските чиновници, при които е установен новият ковид са общо 10 309.

И през днешния ден броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените . През последните 24 часа излекувани 1 589 души, по този начин общият им брой доближава 209 000.

Жертвите на заболяването у нас са 10 413, 22 от които са от последното денонощие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР