Отново и отново чуваме работодатели от различни индустрии да казват,

...
Отново и отново чуваме работодатели от различни индустрии да казват,
Коментари Харесай

Защото дуалното обучение е тройно печеливша формула?

Отново и още веднъж чуваме работодатели от разнообразни промишлености да споделят, че университетските квалификации сами по себе си не основават чиновници, подготвени за работа. Днес повече от всеки път има потребност от просветителни решения, които балансират теоретичното и практическото образование. Това се дължи на една елементарна причина: в тази епоха на висока младежка безработица (към март 2023 година в България безработни са били към 18 хиляди души под 25-годишна възраст), дуалната система на образование, в едно с професионалното образование в учебно заведение са единствените системи, които видимо усилват професионалните умения на учениците в горните класове и студентите.

На доктрина дуалното образование е доста добра опция за учениците да усвоят специалност, трудови привички и да изградят връзки с бизнеса още до момента в който са в учебно заведение. След като завършат те ще знаят дали желаят да работят специалността, която са изучавали, или желаят да се насочат в друга посока.

За благополучие на процедура нещата съответстват

Целите, за които е основано дуалното образование, се реализират в действителна работна среда. Учениците приключват с специалност и са подготвени бързо да стартират работа в същата или друга компания по-конкретната специалност. Те към този момент са подготвени експерти, които знаят с какво желаят да се занимават. Това икономисва време за образование на компаниите, изключително в случай че учениците стартират работа в същата компания. Освен това, връзките с гимназиите стават все по-добри и просветителният развой се модернизира. За учениците е мъчно да учат и работят по едно и също време, само че все пак се оправят и в края на образованието стават по-организирани и уверени в качествата си.

Професионалното обучение - положителната опция

Професионалното обучение съставлява към 61% от цялото обучение в България - това, което се предлага като държавен проект банкет. Този факт демонстрира една зрялост на страната като отношение, тъй като в професионалното обучение се влагат и доста средства. Това е по този начин тъй като в техникумите има специалности, които имат потребност от тежко съоръжение. Важно е да отбележим и че на съвсем всички професионални гимназии са направени и съществени поправки.

" Професионалните гимназии в България дават както чудесна общообразователна подготовка, по този начин и професионална подготовка, която би помогнала на всеки младеж ", споделя шефът на Националната търговско-банкова гимназия Емилия Иванова.
 Снимка 611656
Източник:

Тя акцентира, че професионалното обучение през последните години се развива сносно и печели нови поддръжници, от които най-съществен е Министерството на образованието, тъй като дълги години този тип обучение се е неглижирал.

" Стигна се до закриването на най-малко половината от професионалните учебни заведения, съществували през 80-те и 90-те години ", отбелязва Емилия Иванова. Тогава тези учебни заведения са били към 450, а в този момент броят им е към 220 държавни гимназии, само че има и много общински професионални учебни заведения. В момента професионалното обучение навлиза и в профилираните учебни заведения - доста професионални гимназии основават и професионални паралелки.

" Тези хора стига да желаят да стартират работа могат да го създадат - толкоз е огромен ползата към експерти със приключено приблизително професионално обучение ", безапелационна е Емилия Иванова.

Според шефа на Търговско-банковата гимназия все още професионалните учебни заведения са сложени сносно във връзка с реализацията на фрагментите, на завършването на учениците и на връзките с работодатели.
 Снимка 611654
Източник:

Подкрепа от " извора "

Добре знае се че дуалното образование е мощно публикувано в Австрия и Германия. Вече 9 години австрийският план за дуално образование GODUAL в България интензивно работи за съдействие партньорства сред професионални гимназии и компании за образование на възпитаници в действителна работна среда.

" В нашите партньорски компании (австрийски, български и интернационални) през образователна 2022/23 година се образоват над 1150 ученика по 15 специалности в 21 обитаеми места в България ", пресмятат от Търговското посланичество на Австрия (Advantage Austria).

В програмата има възпитаници от първите випуски, които започват своята кариера в обучавалата ги компания: някои от тях към този момент са на управителни длъжности в разнообразни отдели, други са наставници, които образоват възпитаници от своето старо училище през актуалната образователна година. Някои от приключилите по дуална система редом работят във компаниите и учат в университет. Част от партньорските предприятия финансират висшето обучение на най-мотивираните и отличили се възпитаници.

Интересен е и противоположният образец - в някои обитаеми места има наставници от фирмите-партньори, които след работа с възпитаници са припознали своя интерес към учителската специалност и минават в партньорските гимназии като учители по специалност.

" Благодарение на дуалната система се обезпечават по този начин нужните за бизнеса фрагменти, което притегля и нови вложители, понижава се младежката безработица, младежите имат вероятността да останат и да се развиват в личната си страна ", обобщават от Търговското посланичество на Австрия.

Мнението на бизнеса

Дуалното образование и индустриалните практики дават добра опция за кариерно насочване на децата и по-лесен преход от учебно заведение към старта на кариерата, споделят от веригата dm. Oт 2015 година dm България е част от план Дуално образование на австрийското посолство - GODUAL.

" Идеята е да дадем своя принос в професионалното образование на учениците в България, да подобрим качеството на образованието и да подготвим бъдещите си чиновници още до момента в който са в класните стаи ", споделят от компанията.
 Снимка 611650
Източник:

От dm обобщават изгодите за бизнеса от дуалното образование в четири посоки:
Подготовка на бъдещи чиновници - с помощта на образованието, учениците имат задоволително подготовка, с цел да могат непосредствено да стартират работа по-дадена специалност. Работа с новите генерации - участниците в плана от страна на dm се научават да работят с възпитаници, с младежи без трудови привички, което по-късно ни оказва помощ при образованието на нови млади сътрудници. Работна атмосфера - работната атмосфера се трансформира, когато в екипа има младежи с друга позиция и нови хрумвания. Образованието в България - образованието става по-ориентирано към бизнеса и неговите потребности. Пример за това е новата компетентност, въведена по самодейност на dm България " Осигуряване на продуктова информация " и предопределена за преподаване в професионални гимназии. След въвеждането ѝ 5 гимназии са се свързали с нас, с цел да изискат поддръжка при основаване на паралелки по тази компетентност. Те виждат в капацитет в специалността, забавна е за учениците и това е късмет за тях да се развият като съвременно учебно заведение с връзки с бизнеса.
В умозаключение можем да кажем, че дуалното образование се обрисува като тройно печеливша формула. Когато приказваме за изгодите за компаниите, можем да отчетем обстоятелството, че посредством нея се образоват бъдещите фрагменти по най-голям стандарт; редуцират се средства и време при подбора на персонал; и се усилва конкурентоспособността на компанията. Непосредствените изгоди за ученика са, че усвоява професия; учи се на меки умения; придобива познания, умения и компетентности; и може да започва собствен личен бизнес. И най-после - изгодите за учебното заведение са, че притегля повече възпитаници и обновява материалната си база.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР