Отново хаос, игри и абсурдни ситуации в парламента на тема

...
Отново хаос, игри и абсурдни ситуации в парламента на тема
Коментари Харесай

Петков крие цената на природния газ

Отново безпорядък, игри и неуместни обстановки в Народното събрание на тематика намерено или закрито съвещание. Този път мотив стана чуването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов по отношение на доставките и цената на природения газ, споделя Tribune.

Преди дни сходен сюжет се разигра поради чуването на министъра на външните работи Теодора Генчовска във връзка с Република Северна Македония. Тогава депутатите още веднъж се скараха дали съвещанието да бъде закрито или намерено.

Предложението за чуването на Петков и Николов пристигна от Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

На брифинг в централата на ГЕРБ преди ден депутатът разяснява, че липсва изясненост за разтоварването на танкерите за доставка на полутечен газ до България.

Точката бе заложена като първа в дневния ред на депутатите за през днешния ден и тя трябваше да бъде открита.

В началото на съвещанието краткотрайно изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов разгласи, че по отношение на сегашното чуване в секретното деловодство на институцията има импортирани отчети по тематиката. Става въпрос за два отчета от Министерството на енергетиката и два от ДАНС. Той помоли премиера и министърът на енергетиката да потвърдят дали тези документи ще бъдат предмет на чуването. След това Иванов се базира на член 44 от правилника на Народното събрание, при който се позволява съвещанието да бъде закрито, без това да се подлага на гласоподаване.

„ Аз ще помоля всички камери да бъдат изключени и всички външни лица да изоставен залата “, съобщи Иванов.

Искането му срещна противоречие от страна на депутати на ГЕРБ-СДС. „ Докладвахте материали, постъпили в секретно деловодство, което се намира в другата постройка “, реагира ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „ Считате ли, че народните представители могат да се срещнат с тези материали сега “, разяснява тя.

„ Aко решите да допуснете сходна неточност, предлагам за отсрочване на чуването, до момента в който депутатите се срещнат със секретните документи “, сподели още Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС акцентира, че българските жители би трябвало да знаят какво се е случвало през цялото шестмесечно ръководство на кабинета „Петков“.

„ Вие сега изкривявате моята воля, по този начин да се каже, тъй като аз не желая да ми се дават никакви секретни информации. Аз желая от това чуване да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли, т.е. нищо секретно не желаеме да разберем и не виждам причина вие да закривате съвещанието. Искаме българските жители да чуят, че цената на газа скочи с 32% от началото на този месец, че идващия месец ще скочи отново, че евентуално изобщо няма даже да го има и не виждам нищо скрито в това. Аз съм мощно срещу като вносител на това предложение за чуване вие да закривате това съвещание. Според мен го вършиме, с цел да скриете истината от българските жители, само че няма да съумеете “, безапелационен бе Делян Добрев.

Настимир Ананиев предложи съвещанието да се отсрочи с една седмица, с цел да могат всички парламентарни групи да се срещнат с документите, съдържащи секретна информация.

Несъгласие изрази и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който съобщи, че единствено преди две седмици в пленарната зала имаше подобен случай, обвързван с въпроса за съветските дипломати.

„ Имам едно предложение към вас, господин ръководител и към министър-председателя в оставка. Засекретете сметките на хората и на компаниите. Засекретете ги, сложете им по един гриф „ строго секретно “. Защото каквото и да си приказваме днеска тук, каквото и да криете или да не криете, каквото и да засекретяваме през днешния ден, в последна сметка, това което вършиме, след няколко дни, след няколко седмици, всеки български жител ще получи една сметчица, всяка една компания ще получи една фактура и ще отиде и ще си изтръска паричките там, и това ще е по ваша виновност “, съобщи Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

„ Хубаво е ръководителите от Политическа партия да съблюдават това, което в действителност желаят депутатите, тъй като предишното съвещание, когато ние искахме чуване на министър Генчовска, ние искахме закрито съвещание, вие го направихте намерено. В момента вносителите желаят намерено съвещание, вие се пробвате пък да го извършите закрито. И в двата разновидността го вършиме, тъй като в единия случай ви беше боязън, че непосредствено изчетени документите тук в зала, ще бъде брутално ясно какви ги е правил някогашният министър председател Кирил Петков.

А сега желаете хората да не чуят въпросите, на които отново ще би трябвало да дава отговор Кирил Петков, тъй като той беше индивидът, който в Съединени американски щати на някаква среща с Камала Харис, траеща сред 30 секунди и две минути за фотография е договорил нов газ. Той би трябвало да дава отговор, а министърът на енергетиката там е бил да свети с отразена светлина, тъй като водачът и бащата на всичко контракти на ниска цена газ и даде обещание, че го има. И това би трябвало да се чуе от жителите. Сега целят да го скрият. Миналия път съвещанието беше намерено и министър Генчовска беше и е задоволително умна и отговори задоволително тъкмо, без да нарушава закона, тъй че всички разбрахме какво написа в ония документи като смисъл. Така че, апелирам ви, спазвайте волята на депутатите и дано това съвещание бъде намерено “, съобщи от своя страна ръководителят на „ ИТН “ Тошко Йорданов.

„ Няма нищо секретно в тази информация. Седем години съм била в Министерството на енергетиката, имала съм достойнството да бъда министър на енергетиката и ви споделям, че няма нищо секретно в тази информация. Това е информация, която би трябвало да бъде транспарантна и да бъде налична за всеки един български жител, тъй като тези, които заплащат цената, са точно българските жители и българският бизнес.

Какво ще скриете, какво секретно има? Това, че доведохте до банкрут Булгаргаз, че сдружението е във финансов колапс. Това ли е секретната информация. Или това, че през вчерашния ден изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ сподели, че няма газ, че не е обезпечен газът до края на годината. Това ли би трябвало да скриете от хората? Мисля, че вие желаете да скриете една неистина, господин ръководител, следващата неистина на това държавно управление. Разбирам, че лъжата е издигната в фетиш от това ръководство, само че нямате право да лъжете за следващ път. Вашето време изтече. Така че, кажете истината на българските жители “, настоя някогашният енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

В последна сметка чуването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов ще бъде при закрити врата, реши изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов./Tribune.bg
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР