Отново е разкрита мрежа от данъчни манипулации. Богаташи, знаменитости и

...
Отново е разкрита мрежа от данъчни манипулации. Богаташи, знаменитости и
Коментари Харесай

„Досиетата от рая“ - настъпва ли краят на данъчните оазиси?


Отново е разкрита мрежа от данъчни операции. Богаташи, звезди и компании играят недостойна игра, само че доста постоянно изцяло законно. Ситуацията може да бъде изменена единствено от политиците.

Всеки от нас би желал да понижи своето данъчно задължение За задачата съществуват данъчни консултанти и планина от справочна литература. Желанието е разбираемо, изключително, в случай че страна, като, да вземем за пример, Германия, ти бърка надълбоко в джоба. Ето, че се опитваш, до момента в който попълваш своята годишна данъчна декларация, да отвоюваш от финансовата ревизия колкото е допустимо повече. За естествения човек, по-скоро, става дума за дребни суми, тук е значимо на първо място самият факт на победа над данъчните.

Съвсем друго е когато става дума за големи суми. Транснационални корпорации, като Apple, Гугъл или Фейсбук, а също по този начин компании, влизащи в немския борсов показател DAX, знаят съвършено по какъв начин да избягат от заплащането на налози. Цели армии от висококвалифицирани адвокати търсят и намират малки врати, позволяващи им да внасят по-малко в хазната. И най-после – богаташите и милиардерите. Те знаят по какъв начин да избегнат прекомерно огромните заплащания към данъчните: който няма нищо, от него нищо не може да бъде взето.

[b]Честни данъкоплатци и мошеници[/b]

Съществуват „ домашни офиси “, чиито чиновници се грижат за положението на богатите фамилии. Съществуват фондове, в които могат да се скрият пари. Съществуват адвокатски адвокатски фирми от вида на Mossack Fonseca в Панама или както е в този момент на Appleby на Бермудските острови, профилирани в намирането на данъчни малки врати и основаването на фирми-пощенски кутии. Голямо благодаря на проверяващите публицисти: те за следващ път разобличиха смеха за укриване на налози. Тяхната работа заслужава почитание.

Отново се надигна вълна на отвращение – срещу богаташите, срещу транснационалните корпорации, срещу цялата тази система. Но би трябвало да признаем: огромна част от това, което 400-те публицисти са извадили от гигантския размер данни, не опонира на законите.
 „ Досиетата от парадайса “ - настава ли краят на данъчните оазиси? „ Досиетата от парадайса “ - настава ли краят на данъчните оазиси? / БГНЕС
Не е неразрешено /поне засега/ да бъдеш данъчен оазис. Не е неразрешено да употребяват съществуващите данъчни малки врати. И не би трябвало всички да бъдат подведени под един знаменател. Много богати германци добросъвестно си заплащат данъците. 43% от цялата сума на налог общ приход се заплаща от към 2 милиона от 40 милиона немски данъкоплатци.

[b]Тъмни субекти[/b]

Но съществуват и тъмни субекти, а страните, това се схваща от единствено себе си, би трябвало да събират задоволително налози. Световната финансова рецесия опустоши бюджетите на доста страни. Ако компаниите нямаха проблеми, немската хазна щеше да получава с 30% повече постъпление, а в останалите страни от Евросъюза – приблизително с 20%. За да решат казуса страните от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и раз се договориха да подхващат и към този момент утвърдиха съответните ограничения. Но до момента в който те стартират да работят, ще би трябвало да мине време.

По тази причина е толкоз значимо да се резервира зародилият вследствие на новите разобличения напън върху тези, които взимат политическите решения. Също по този начин би трябвало да се вземе под внимание това, което се е случило след приключването на документите от по този начин наречените „ Панамски досиета “ преди година и половина: съвсем нищо. Добре де, исландският министър председател подаде оставка. Шефовете на Mossack Fonseca са зад решетките. Но не за търговски схеми, а по обвинявания в корупция.

В целия свят са заведени 6500 следствени каузи. Доплащанията на налози бяха единствено за 80 милиона евро. За съпоставяне: от „ Досиетата от парадайса “ следва, че фирмите превъртат посредством данъчните оазиси към 600 милиарда евро, а богаташите са трансферирали там 7,9 трилиона евро.
 „ Досиетата от парадайса “ - настава ли краят на данъчните оазиси? „ Досиетата от парадайса “ - настава ли краят на данъчните оазиси? / БГНЕС
Всичко това, дублирам, по никакъв метод не принизява невероятната работа, осъществена от проверяващите публицисти. Но наказателното гонене – не е тяхно дело, с това би трябвало да се заемат данъчните ведомства и правосъдните органи. Те би трябвало да осъществят натиска.

А в случай че капиталът е плашлива кошута, елементарно пресичаща държавните граници, тогава са ни нужни данъчни служби, работещи на интернационалната сцена. По опция са нужни идентични данъчни ставки и условия за конкуренция. Но тъй като това не съществува, тъй като страните се стараят да притеглят вложители, предоставяйки им облекчения, схемите за данъчни оптимизации и отсега нататък ще се ползват сполучливо. /БГНЕС

------------------------------

Хенрик Бьом, стопански наблюдаващ на Дъждовни води.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР