Отново без публика в Олимпия ще се проведе церемонията по

...
Отново без публика в Олимпия ще се проведе церемонията по
Коментари Харесай

Запалват олимпийския огън за Зимните игри в Пекин догодина

Отново без аудитория в Олимпия ще се организира церемонията по запалване на олимпийския огън за Зимните игри в Пекин следващата година.

Традицията за запалване на олимпийския факел в родината на игрите е основана през 1936 година В церемонията по запалването му вземат участие 11 актриси. Те играят ролята на древногръцки жрици и пресъздават античен обред на мястото на останките от храма на богинята Хера.

Факелът в ръцете на основната жрица се възпламенява от параболично огледало, което отразява слънчевите лъчи.

Първият факлоносец ще бъде гръцкият скиор Янис Андониу. Той ще стартира щафетата по пътя на огъня до Акропола в Атина.

Този път в Гърция щафетата ще продължи единствено ден.

Още във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на античния стадион Калимармаро в Атина. След това огънят ще бъде отвеян със специфичен под наем полет до Китай, където щафетата ще продължи. Тя ще завърши на 4 февруари, ден преди откриването на Олимпийските игри в Пекин.

В навечерието на церемонията на Акропола се организира и забранен митинг против зимната Олимпиада в Китай. Задържани бяха и двама от участниците в него.

Протестът беше част от акцията „ Не на Пекин 2022 “, а участниците се пробваха да развеят байрак, символизиращ независимостта на Тибет и носеха лозунги „ Свободна гражданска война в Хонконг “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР