Отношенията в сферата на туризма между Гърция и Турция не

...
Отношенията в сферата на туризма между Гърция и Турция не
Коментари Харесай

Могат ли Гърция и Турция да станат съюзници в туризма

Отношенията в областта на туризма сред Гърция и Турция не излизат от рамките на обичайно комплицираното взаимно общуване на двете средиземноморски страни. Кризата, подбудена от пандемията от COVID-19, може би е причина двете съпернички да стартират да поставят старания за съдействие в извънредно значимия за стопанските системи на двете страни отрасъл, пишат Елена Дражева и Нора Чолакова в обзорна публикация за Българска телеграфна агенция. 

Споделяйки общи естествени дадености и историческо минало със прилежаща Турция, Гърция постоянно се е съревновавала с нея в привличането на туристи, като е гледала на себе си като дестинация, която предлага по-скъп, само че по-качествен туристически артикул.

В днешни дни обаче гръцкият туристически бранш, който е измежду главните стълбове на локалната стопанска система, е изправен пред огромни тествания.

Втора поредна година страната търпи последици от разрасналата се пандемия. Усещайки заплахата от срив на туристическия поток, държавното управление на Кириакос Мицотакис беше измежду първите, които желаеха въвеждането на зелен документ за имунизация при пътуванията сред обособените страни.

В началото на годината Атина сложи ясни рамки за отваряне на туристическия бранш за задгранични туристи с написани здравни протоколи.

Данните за тази година във връзка с броя на туристите и приходите са окуражаващи, само че Гърция към този момент гледа в бъдещето - възнамерява ранно начало на новия туристически сезон; промотира зимния си туризъм; желае удължение на летния туристически сезон; надява се на увеличение на потока от туристи от огромните европейски пазари; залага на развиване на еко дестинации и към този момент гледа на Турция с друга вероятност. Не единствено като на съперник, само че и като на вероятен сътрудник.

" Туризмът е поле за съдействие сред Гърция и Турция макар компликациите сред двете страни ", съобщи по-рано този месец на профилиран конгрес в Измир гръцкият министър на туризма Василис Килилиас.

" Живеем в сложни времена, имаме някои разлики, само че ще би трябвало да се съгласим, че туризмът и пътуванията са рамката, в която можем и бихме могли да работим още по-добре и да си сътрудничим ", уточни още Кикилиас, като добави, че приходите от туризма в района може да са доста по-високи посредством усилването на взаимните визити на туристи от двете страни. Подобен бе и коментарът на турския му сътрудник Мехмет Нури Ерсой.

Двамата министри акцентираха смисъла на усилването на съдействието сред двете страни на фона на рецесията в туристическия отрасъл поради ковид. Туризмът в Гърция и Турция също така бе мощно обиден през лятото от унищожителните горски пожари, разразили се в доста елементи на двете страни.

Наред с вероятните стъпки - увеличение на фериботните и самолетните връзки сред страните от двете страни на Егейско море, на напред във времето излиза и концепцията за предложение на взаимни пакети за посещаване на Гърция и Турция - в духа на наклонността измежду туристите от далечни страни да посещават комбинирани дестинации.

Подобна концепция е доказателство за потребността от промяна на туристическия отрасъл в Гърция в синхрон с смяната на настройките на пътуващите, изключително в изискванията на пандемията и икономическа рецесия, породена от ковид.

" Отсега нататък желаеме да се фокусираме върху тактиката за развиването на съдействието ни в Егейския район, който притегля доста туристи. И би трябвало да изтъкнем, че Гърция не е наш противник, а е наш сътрудник ", сподели Ерсой.

И в Турция, както в Гърция, туристическият отрасъл търпи тежки последствия към този момент втора година, въпреки напоследък данните, свързани с туризма, също да са обнадеждаващи. Туристите от разнообразни страни са длъжни при влизане в Турция да показват негативен PCR или антигенен тест или документ за имунизация, както и да попълнят формуляр за HES код за влизане в страната.

Заради пандемията Русия, откъдето идват най-вече туристи в Турция, спря през април съвсем всички полети сред двете страни. Полетите и надлежно пътуванията на туристи бяха обновени едвам през юли. Същевременно би трябвало да се означи, че огромна част от съветските туристи избират Турция като дестинация за отмора основно поради безвизовия режим за съветските туристи в Турция, до момента в който Гърция изисква визи. Не би трябвало да се не помни и фактът, че почивките в Турция са по-евтини спрямо тези в Гърция. След възобновяването на полетите от Русия за Турция обстановката за турските туроператори стартира да се усъвършенства.

Наскоро министърът на туризма съобщи, че Турция е била първата страна в Европа, стартирала концепцията за " документ за безвреден туризъм " и е приложила доста сполучливо тази стратегия.

Накратко обстановката в областта на туризма в Турция може да се дефинира като динамична. През септември бе обявено, че летните курорти в страната, в това число така наречен " столица на морския туризъм " Анталия, претърпяват доста сложен сезон поради фрапантното понижаване на туристите от Европа. Това стана най-много поради събитието, че Турция бе включена в категорията на страните с висок епидемиологичен риск. Представителите на туристическия отрасъл оповестиха, че от ден на ден ще разчитат на туристите от Русия, Украйна и Централна Азия.

Междувременно през ноември бяха оповестени доста по-окуражаващи данни, съгласно които в интервала януари-октомври тази година 21,1 милиона задгранични туристи са посетили Турция, което съставлява нарастване с 88% в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Министър Ерсой установи, че " туристическата интензивност в Турция върви доста добре и приходите от туризъм даже могат да доближат 24 милиарда $ тази година ".

" Знак, че Турция може да чака още по-добър туристически сезон идната година, е, че 650 круизни кораба с общо 750 000 туристи са създали резервации за турския егейски курорт Кушадасъ за идната година ", заяви Азиз Гюнгьор от Глоубъл Портс холдинг. Гюнгьор посочи, че това ще е най-големият брой туристи, идващи с круизни кораби в курорта до момента. Вероятно част от круизните кораби ще дойдат от гръцки пристанища, т.е. ще продължи да се осъществя турско-гръцкото съдействие в тази сфера.

Междувременно към този момент е в ход зимният туризъм в изискванията на COVID-19. Вече работят ски курортите в Турция, не престават визитите на голям брой туристи в фамозната със скалните пещери и балоните Кападокия, която е измежду най-посещаваните туристически дестинации в Турция. Голям е и ползата на пътешествениците към планината Немрут в Източна Турция.

Туроператорите в Турция оповестяват за огромен интерес към почивките за Нова година, като доста от пакетите в Истанбул и морските курорти от дълго време са изкупени. През последните няколко месеца разположеният на два континента мегаполис регистрира нарастване на туристите след относителното нормализиране на обстановката с разпространяването на ковид в страната (в Турция 82% от популацията е изцяло ваксинирано). Рекордният спад на турската лира пък трансформира граничния град Одрин в привлекателен център за туристи от Гърция и България, които идват основно за шопинг. Находчивите търговци в Одрин от дълго време се пробват да приказват на български и на гръцки език.  

Източник: БТА 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР