Отношенията между Вашингтон и Пекин са на най-ниското си ниво

...
Отношенията между Вашингтон и Пекин са на най-ниското си ниво
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: Отношенията с Китай са на най-ниското си ниво от 1972 г.

Отношенията сред Вашингтон и Пекин са на най-ниското си равнище от историческото посещаване на някогашния американски президент Ричард Никсън през 1972 година, когато се възвръщат дипломатическите връзки сред двете страни. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в Китай Никълъс Бърнс, представен от Bloomberg .
 

“Това може да е най-ниското равнище от този момент “, съобщи дипломатът в хода на видео полемика. „ Привидно имаме непрестанна конкуренция сред нас “.

 

Откровените мнения на посланика идват в миг, когато министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е в Сингапур за районен конгрес за сигурност, който ще включва среща с китайския му сътрудник Вей Фенхе.

 

Отбелязвайки „ дълбоките разделения “ сред Пекин и Вашингтон във всичко, от стопанска система и технология до сигурност и човешки права, Бърнс съобщи, че Китай „ се стреми да добие военна мощност, с цел да се опълчи на Съединени американски щати “ и съдружниците, в това число Япония, Южна Корея и Австралия.

 

Американците имат вяра, че Китай не играе по разпоредбите в областта на стопанската система и търговията, сподели Бърнс, добавяйки, че има интензивна конкуренция сред двете най-големи стопански системи в света за основните промишлености на бъдещето, в това число изкуствен интелект и биотехнологии. Дипломатът отбелязва, че комерсиалната конкуренция е почтена, „ само че китайците се стремят да милитаризират доста от тези технологии и това съставлява същинско предизвикателство за нас “.

 

Бърнс също разкритикува Китай за репресивната политика в Хонконг, където съгласно него Пекин е „ угасил “ всички останали свободи, и в Синдзян, където той повтори обвиняванията на Съединени американски щати, че дейностите на Китай съставляват геноцид. Пекин отхвърля рецензиите към политиката си в Хонконг и Синдзян като неоправдана интервенция във вътрешните му работи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР