Отношенията между Турция и САЩ се влошиха, откакто Анкара реши

...
Отношенията между Турция и САЩ се влошиха, откакто Анкара реши
Коментари Харесай

Ердоган призова Байдън да разрешат споровете на днешната сре...

Отношенията сред Турция и Съединени американски щати се утежниха, откогато Анкара реши да купи С-400 от Русия, без да се преценява с възраженията на Вашингтон. Впоследствие обаче други проблеми се обрисуват като спънки за възстановяване на двустранните връзки, като изключването на Турция от програмата Ф-35 и признаването от Съединени американски щати на геноцид против арменците.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, преди да отпътува от летище Истанбул за Брюксел нощес, в изказване, прикани американския си сътрудник Джо Байдън да употребява опцията да поправи двустранните връзки сред страните. Двамата президенти би трябвало да беседват онлайн за първи път тази година, по време на срещата на върха на НАТО през днешния ден. Ердоган се надява, че Анкара и Вашингтон ще съумеят да оставят различията си в предишното.

Турският президент особено се базира на разногласието по отношение на системите за противовъздушна защита С-400, които Турция купи от Русия през 2017 година, и решението на Съединени американски щати да в профил Анкара от програмата Ф-35 в отговор на покупката. Белият дом настоя, че е заставен да приключи продажбата на новите изтребители от пето потомство на Турция, базирайки се на хипотетичната несъответственост на С-400 с отбранителната мрежа на НАТО и опасността, която те съставляват за алианса.

" Турция не е просто страна, а съюзническа страна. Трябва да сложим турско-американските връзки на масата от първа ръка. Имаше доста злословия вътрешни и външни, тъй че би трябвало да приказваме за това по какъв начин можем да оставим тези проблеми зад себе си, какво можем и какво ще създадем ", сподели турският президент.

Ердоган също даде обещание да повдигне въпроса за неотдавнашното признание от Вашингтон на арменския геноцид от Османската империя при започване на 20-ти век, което Анкара изрично отхвърля да е имало.

Предстоящата среща сред двамата президенти би трябвало да се основава на " категоричен метод и почитание ", акцентира Ердоган.

Ердоган също укори Съединени американски щати за поддръжката им за кюрдските сили в Сирия, която Анкара третира като терористи. Турският президент също напомни, че Съединени американски щати отхвърли да екстрадира Фетхулах Гюлен - турски свещеник, който управляващите упрекват за организирането на несполучливия опит за държавен прелом през 2016 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР