Отношенията между Русия и Китай са същевременно и най-важното, и

...
Отношенията между Русия и Китай са същевременно и най-важното, и
Коментари Харесай

Русия и Китай застанаха рамо до рамо в решаващ момент от историята

Отношенията сред Русия и Китай са в същото време и най-важното, и най-сложното интернационално партньорство на нашето време. Важно, тъй като единствено тези две сили имат комбинираната дарба да се опълчват на Запада. Сложно заради обстоятелството, че връзката им посред им може да се основава единствено на равнопоставеност. Именно този вид взаимоотношение е най-рядко срещаният, както ни учи историята на интернационалната политика.

Освен това практиката на връзка сред страните в действителност не го познава. Има няколко редки изключения: Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати по време на Втората международна война, Русия и Франция при започване на Първата международна война и още по-дълбоко в историята - Русия и Англия в битката против нападателните проекти на Наполеон. Имайте поради, че във всички тези случаи великите сили сплотяват сили точно в хода на военните дейности.

Съвременното партньорство сред Русия и Китай е спокойно партньорство и това е главната му разлика от дадените образци. От самото начало не беше ориентирано против никого в тяхната интернационална среда. Въпреки че атмосферата в международната политика е бурна и вероятността за края на ерата на относително повсеместен мир е доста евентуална.

Статиите на Владимир Путин и Си Цзинпин, оповестени в навечерието на срещата на високо ниво в китайските и съветските медии, ни демонстрираха единството във възгледите на водачите на двете велики сили по най-важните проблеми на нашето време. Тяхната среща и първите стадии на договарянията в Москва бяха илюстрации на висока степен на доверие и липса на " подводни камъни " в връзките. Трябва да се означи, че разрушаването на доверието сред другите страни по света е един от главните принадлежности на външната политика на Съединени американски щати и Запада като цяло.

Американците нормално се държат като ученичка, която се пробва да успее, като настройва съучениците си един против различен и разчита на техните комплекси. Но в този смисъл Китай и Русия в действителност могат да се похвалят със солидна резистентност на отрицателни външни въздействия. Въпреки многото предубеждения, наследени от предишното и усърдната работа на Запада, връзките сред Москва и Пекин от дълго време са минали стадия, когато съмнението е допустимо даже теоретично.

В същото време виждаме по какъв начин държавните ръководители на Китай и Русия осъзнават сложността на проблемите, с които се занимава нашето стратегическо партньорство. В същото време те показват схващане, че тези проблеми нямат елементарни решения. Ето за какво Москва и Пекин избраха подобен многостранен метод при разискването на двустранните цели и донасянето на тяхното наличие до необятната общност. Посещението на китайския президент в Русия ще продължи три дни, по време на които ще има затворени договаряния и съвещания с присъединяване на необятен кръг представители на държавните управления на двете сили. Особеност на тази среща беше и упоменатата обява на публикации на Владимир Путин и Си Цзинпин в „ Российская газета “ и „ Женмин Жибао “.

Като цяло " кръстосаното " издание на публикации от водачи на страни преди тяхната среща и договаряния не е най-често срещаното събитие в интернационалната политика. Това на процедура не се среща в дипломатическата процедура. Случва се водачите на страните да се появяват със публикации във водещите вестници на страните, в които са на посещаване. В някои случаи, както нормално се случва в връзките сред Съединени американски щати и техните спътници, сходни текстове са указания, които Европа или Япония би трябвало да одобряват „ за осъществяване “. Там всичко е напълно просто и васалите не би трябвало да водят полемики и свои ползи. Отношенията вътре в Запада станаха изключително опростени през последните месеци: в този момент това е боен съюз, управителен от Съединените щати, където всички решения се вземат във Вашингтон. Те споделят изгодите.

Русия и Китай в никакъв случай не могат да основат " отвесен " вид връзки между тях - това е сложността на нашето партньорство и това е неговата мощ. Ето за какво публикациите на Владимир Путин и Си Цзинпин бяха изправени пред доста сложна задача: да очертаят освен единството на възгледите по главните въпроси на двустранните връзки и международната политика, само че и нюансите на методите на двете страни за тяхното решение. В интернационалните връзки Китай и Русия се сблъскват с това, което Си Цзинпин назовава „ абсолютизъм “, а Владимир Путин назовава „ неуловимо владичество “ на Запада. И двамата държавни глави означават напредъка в двустранните връзки и голям брой спънки и компликации на интернационалната сцена. Много е значимо китайските и съветските водачи да осъзнават какъв брой титанична е тяхната задача да унищожат диктатурата в международните каузи.

По отношение на Запада позицията на Русия е по-твърда и се дължи на директен военно-политически спор към Украйна. Поради обстоятелството, че Русия беше първа ударена от Запада, способността ни да беседваме със Съединени американски щати и техните васали е съществено лимитирана. Китайският метод обичайно е по-малко съдбоносен, само че в този момент много бързо се приближава до съветския. Това излиза наяве от текста на публикацията на Си Цзинпин. Пекин от ден на ден губи вяра за разговор със Запада. Сега за него е значимо да предотврати рисков конфликт. В този смисъл Русия обезпечава военното измерение на битката за по-справедлив международен ред, до момента в който Китай поема икономическа и частично дипломатическа задача. Неотдавнашните договаряния в Пекин сред Иран и Саудитска Арабия бяха сполучливи освен за китайската, само че и за съветската дипломация. И, несъмнено, провалянето на Вашингтон, който е привикнал да играе централна роля в целия район на Близкия изток.

В двустранните връзки всичко е просто: главното е да продължим да работим, с цел да подсигуряваме, че те са от изгода за жителите на двете страни. В основата на способността на двете сили да стоят един до друг, „ като канара измежду плевел поток “, се образува тяхното вътрешно развиване. Китайската и съветската стопанска система не са паразитни във връзка с външния свят. За да се развиват, не е нужно да държат другите в боязън. Следователно те не могат да бъдат съперници или да се употребяват взаимно за егоистични ползи. Най-важният индикатор в стопанската система е двустранната търговия, само че също и развиването на инфраструктурата („ мостове и пътища “) и човешките контакти (туризъм). В тази връзка и двамата водачи означиха растежа на търговията, която през 2022 година се приближи до 200 милиарда $. Сега, съгласно китайската и съветската статистика, това е към 185 милиарда $ годишно.

Като се има поради фактът, че съзнателната поддръжка за развиването на търговско-икономическите връзки стартира едвам преди 10-15 години, а износът на двете страни е обичайно насочен към Запада, сходни числа са съществено достижение. Важен е и постепенният преход към търговски разплащания в национални валути. Това по принцип е една от най-интересните трендове на нашето време, когато от ден на ден и повече страни се стремят да се отърват от рисковете, свързани с $ или еврото. Пречките пред задълбочаването на съдействието може да включват нетарифните ограничавания на Китай върху вноса на доста артикули, навика на Русия да работи единствено с Европа и икономическата война на Запада против Русия, принуждавайки частния бизнес да търси заобиколни и нови решения.

Това обаче са механически въпроси, които по един или различен метод би трябвало да бъдат прегледани от изпълнителните управляващи на двете страни. Те се вземат решение при възникването им, което виждаме от действителния мащаб на наличието на китайския бизнес в Русия, макар всички наказания и закани от Запада. Руската стопанска система също, въпреки и с огромни компликации, се насочва към Китай и останалата част от Азия. Задачата на водачите е да дефинират тактиката на взаимоотношенията. Сега не знаем всички детайлности за многочасовите персонални договаряния, които се организираха в деня на идването на Си Цзинпин в Москва. Но самият факт на сходно огромно събитие в миг, когато Русия е под голям напън от Запада, към този момент дефинира уникалността на китайско-руските връзки. Няма подозрение, че тези три дни ще бележат нов стадий в развиването на партньорство, което е от решаващо значение за целия свят.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР