Отношенията между правителствата и бизнеса непрекъснато се променят. След 1945

...
Отношенията между правителствата и бизнеса непрекъснато се променят. След 1945
Коментари Харесай

Добре дошли в епохата на господстващата държава

Отношенията сред държавните управления и бизнеса непрестанно се трансформират. След 1945 година доста страни се пробваха да изградят отначало обществата си посредством компании, притежавани и ръководени от страната. До 80-те години на предишния век западните страни, почнали да закостеняват, се отдръпнаха и станаха съдии, съблюдаващи разпоредбите, при които частните компании се конкурират на световния пазар - урок, ненапълно теоретичен от комунистическия блок. Сега, когато жителите изискват дейности по отношение на въпроси като обществена правдивост и климат, нова фаза на смяна влиза в ход. В опит да създадат обществото по-сигурно и по-справедливо държавните управления водят фирмите, само че без да управляват техните акции или ръководство. Вместо да бъде притежател или съдия, страната седна на задната седалка и стартира да дава упътвания. Тази наставническа интервенция в бизнеса може и да е доброжелателна, само че в последна сметка е неправилна. Следите от този метод са на всички места. Президентът Джо Байдън следва стратегия на мек протекционизъм, дотации за индустрията и заслужено контролиране, ориентирани към това да направи безвреден за междинната класа дома на свободния пазар. В Китай ограниченията на Си Цзинпин за " всеобщо благополучие " целят да овладеят необуздания взрив на страната и да основат бизнес среда, която е самодостатъчна, опитомена и покорна. Европейският съюз се отдалечава от свободните пазари, с цел да одобри индустриална политика и " стратегическа автономност ". Тъй като най-големите стопански системи вършат завой, това се случва и със междинните като Англия, Индия и Мексико. Най-важното е, че в множеството демокрации държавната интервенция е прелъщение и за двете страни на политическия набор. Малко са политиците, на които им харесва да се изправят на избори с платформа за отворени граници и свободни пазари.

Това е по този начин, тъй като доста жители се опасяват, че пазарите и техните съдии не се оправят с работата. Финансовата рецесия и бавното възобновяване ускориха гнева към неравенството. Появиха се и нови опасения. Десетте най-големи софтуерни компании в света са над два пъти по-големи, в сравнение с преди пет години, и от време на време държанието им демонстрира, че като че ли са над закона. Геополитическият декор е друг от този през 90-те години, когато разширението на търговията и демокрацията обещаваха да вървят ръка за ръка, както и от времето на студената война, когато бизнес връзките сред Запада и Съветския съюз бяха лимитирани. Сега Западът и тоталитарният Китай са противници, само че стопански обвързани. Преплетените вериги за доставки предизвикват инфлация, засилвайки чувството, че глобализацията е несъразмерна. А опасността от климатичните промени е все по-непосредствена.
Категорията на промишленостите, в които държавната интервенция се легитимира със съображения за сигурност, се разшири оттатък защитата и към този момент включва силата и технологиите.
Правителствата предефинират световния капитализъм, с цел да се оправят с тези страхове. Но малко са политиците и гласоподавателите, които желаят да се върнат към пълномащабна национализация. Дори Си Цзинпин не желае да реконструира империя от фабрики за произвеждане на желязо и стомана, ръководени от властни комисари. А Байдън макар носталгията си по 60-те години на предишния век би трябвало единствено да мине през задръстените пристанища на Западното крайбрежие на Съединени американски щати, с цел да си напомни какъв брой зле образуване може да бъде обществената благосъстоятелност. В същото време пандемията накара държавните управления да опитват с нови политики, които бяха невъобразими до декември 2019 година, от може би 5 трлн. $ или повече помощи и гаранции за компаниите до насоки за оптимално разстояние сред клиентите в комерсиалните обекти.
Реклама Разширяване на обсега
Това разрастване на интервенционни хрумвания се сплотява към политики, които не дават отговор на стандартите на правото на благосъстоятелност. Един набор от ограничения цели да увеличи сигурността, най-общо дефинирана. Категорията на промишленостите, в които държавната интервенция се легитимира със съображения за сигурност, се разшири оттатък защитата и към този момент включва силата и технологиите. В тези области държавните управления на процедура работят като експерти по централно обмисляне, с разноски за научни проучвания и развиване (R&D) за поощряване на локалните нововъведения и дотации за пренасочване на финансовите разноски. В региона на полупроводниците Съединени американски щати предложиха скица за субсидиране на стойност 52 милиарда $ - една от аргументите да се чака, че вложенията на Intel ще се удвоят спрямо преди пет години. Китай търси самостоятелност в полупроводниците, а Европа - в батериите.

Определянето какво се преглежда като стратегическо може да се разшири в допълнение, с цел да включва да вземем за пример ваксини, медицински съставни елементи и минерали. В името на сигурността множеството огромни страни стегнаха разпоредбите, които ревизират входящите задгранични вложения. Американската мрежа от наказателни наказания и надзор върху износа на технологии обгръща хиляди задгранични лица и компании.

Другият набор от ограничения има за цел да се застъпи за заинтригуваните лица. Акционерите и потребителите към този момент нямат несъмнено предимство в йерархията на групите, на които компаниите служат. Мениджърите би трябвало да вземат поради благосъстоянието на други групи, в това число личен състав, снабдители и даже съперници. Най-видимата част от това е доброволна, под формата на ESG капиталови кодове, които правят оценка компаниите да вземем за пример за запазване на биоразнообразието, локалното население или техните лични служащи. Но тези по-общи отговорности може да станат по-трудни за отбягване от компаниите. В Китай Alibaba даде обещание 15 милиарда $ " подаяние " за идеята за " общо благополучие ". На Запад преимуществото на заинтригуваните страни се постанова посредством администрация. Централните банки и обществените пенсионни фондове могат да заобикалят скъпите бумаги на компании, жигосани като нездравословни за обществото. Американската антитръст организация, която в миналото е защитавала единствено потребителите, обмисля и други цели като подкрепяне на дребни компании.
В стопанска система, в която ортодоксалното мислене на политиците и огромния бизнес ръководят потока от дотации, предприемачеството не процъфтява. Реклама
А мбицията за разрешаване на стопански и обществени проблеми е похвална. Досега, най-малко отвън Китай, по-голямото държавно управление не е навредило на бизнес настройките. Основният показател на фондовия пазар в Америка е с над 40% по-висок, в сравнение с преди пандемията, до момента в който финансовите разноски на най-големите 500 компании в света са нарастнали с 11%. И въпреки всичко в дълготраен проект има три рискове.
Високи залози
Първата е, че страната и бизнесът, изправени пред разнообразни цели, няма да реализират най-хубавите взаимни отстъпки. Фирма за изкопаеми горива, задължена да резервира положителните трудови връзки и работните места, може да не желае да се свие, което носи вреди на климата. Антитръстова политика, помагаща на стотици хиляди дребни снабдители, ще навреди на десетки милиони консуматори, които в последна сметка ще заплащат по-високи цени. Бойкотирането на Китай поради нарушавания на човешките права там може да лиши Запада от евтини доставки на слънчеви технологии. Бизнесите и регулаторите, фокусирани върху обособен бранш, постоянно не са добре готови да взимат сходни решения и им липсва демократична легитимност за това.

Намалената успеваемост и нововъведенията са втората заплаха. Дублирането на световни вериги за доставки е извънредно скъпо: мултинационалните компании имат 41 трлн. $ трансгранични вложения. По-пагубно в дълготраен проект е отслабването на конкуренцията. Фирмите, които се възползват от дотации, се отпускат, а тези, които са предпазени от задгранична конкуренция, са по-склонни да се отнасят повърхностно към клиентите. За да се обуздае Фейсбук, най-надеждният противник е китайският TikTok. В стопанска система, в която ортодоксалното мислене на политиците и огромния бизнес ръководят потока от дотации, предприемачеството не процъфтява.

Последният проблем е фаворизирането, което замърсява както бизнеса, по този начин и политиката. Фирмите търсят преимущество посредством опити да манипулират държавното управление: в Съединени американски щати към този момент границата е размита с повишаването на корпоративната интервенция в изборния развой. Междувременно политици и длъжностни лица дават преимущество на избрани компании, като влагат пари и очаквания в тях. Желанието за намаляване на всеки потрес посредством интервенция се трансформира в табиет. През последните шест седмици Англия, Германия и Индия похарчиха 7 милиарда $ за поддръжка на две енергийни компании и телекомуникационен оператор, чиито проблеми нямат нищо общо с пандемията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Строителство и парцели 3 Градове 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят 3 Коментари и разбори 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят Реклама
The Economist има вяра, че страната би трябвало да се намесва, с цел да кара пазарите да работят по-добре, да вземем за пример посредством налози върху въглеродните излъчвания за пренасочване на капитала към технологии, щадящи климата; финансиране на R&D активност, което компаниите не биха направили; и посредством система за компенсации, която пази служащите и бедните. Но новият жанр на държавните управления началници излиза от тези рамки. Неговите последователи се надяват на разцвет, правдивост и сигурност. По-вероятно е обаче да получат неефективност, скрити ползи и непредвидливост.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР