Отношението на американците към Китай се срина до рекордно ниските

...
Отношението на американците към Китай се срина до рекордно ниските
Коментари Харесай

Исторически минимуми в отношението на американците към Китай и Русия

Отношението на американците към Китай се срина до рекордно ниските 20% , след 13-процентния спад на благосклонността от 33% преди година. Това се дължи на миналогодишния спад от осем точки, измерен след първото разпространяване на ковид в Китай, само че преди да се трансформира в международна пандемия, написа в свое изследване " Галъп ", Вашингтон.

Миналогодишната 33% отзивчивост обвърза показанията през 1997 и 2000 година като най-ниските регистрирани от " Галъп " от 1979 година и в в сходство с 34% рейтинг през август 1989 година след репресиите на китайското държавно управление против протестиращите на площад Тянанмън .

Най-високият регистриран рейтинг е 72%, в месеците преди случая на площад Тянанмън .

Последните оценки от анкета от 3 до 18 февруари са откакто президентът Джо Байдън разгласи на 7 февруари, че е подготвен да се конкурира с Китай , втората по величина стопанска система в света, само че методът му ще бъде друг от този на неговия предходник.

След анкетата, в тирада на 20 февруари, той отиде по-далеч, казвайки, " Ние би трябвало да се противопоставим на злоупотребите и принудата на китайското държавно управление , които подкопават основите на интернационалната система . "
 Байдън притисна Дзинпин за експанзията на Китай и човешките права на първия им диалог
Байдън притисна Дзинпин за експанзията на Китай и човешките права на първия им диалог

Си предизвестил Байдън да избегнат борба

Отношението към Китай се е влошило от 2020 година измежду всички американци , само че измежду републиканците остава най-нисък. Положителният рейтинг на републиканците спадна с 13 процентни пункта до 10%, измежду демократите - с 8 пункта до 27%, а измежду самостоятелните спада със 17 пункта до 22%.

Рейтингът на " Галъп " за Китай е част от годишната актуализация на възгледите на американците за огромните страни по света.

От 17 други страни американците показват най-благоприятните възгледи на обичайните съдружници , като Канада и Англия, и най-неблагоприятно е отношението към тези, които постоянно опонират на Съединени американски щати на международната сцена , като Иран и Северна Корея.

Повечето американци не престават да имат неподходящо отношение за Ирак и Афганистан, две страни, които са в центъра на външната политика на Съединени американски щати през последните две десетилетия.

Освен Китай, има забележими промени в отношението към други две страни спрямо предходната година:

Общото удобно отношение към Русия спада с шест пункта до ново дъно от 22% , а 77% към този момент имат неподходящо мнение за страната. Републиканците (25%) и самостоятелните (24%) имат малко по-благоприятно отношение за Русия, в сравнение с демократите (16%).
 Пентагонът: Русия е опасност за всички в НАТО, употребяват военна мощ
Пентагонът: Русия е опасност за всички в НАТО, употребяват военна мощ

Китай и НАТО имат друго виждане за международната сигурност за последните 72 година

Въпреки че остава релативно ниска, общата отзивчивост към Палестинската самостоятелна власт се покачва до нов връх от 30% , до момента в който 65% от американците споделят, че имат неподходящо отношение. Демократите са два пъти по-склонни от републиканците да гледат благосклонно на Палестинската власт - 38% против 19%. Трима от всеки 10 самостоятелни имат позитивно мнение.

За година с пандемия, открита за първи път в Китай , и може би най-сериозната хакерска атака в Съединени американски щати , за която е упрекната Русия от американската разследваща общественост, както Китай, по този начин и Русия доближиха нови ниски точки в отношението на американците .

Констатациите също съответстват с отчетите за увеличение на закононарушенията от ненавист против азиатски американци в Съединените щати, нещо, което Байдън се надява да потуши, като осъди антиазиатската тирада в неотдавнашна изпълнителна заповед и насочи федералното държавно управление да заобикаля сходен език в своите интервенции.

Китай и Русия са измежду страните, които са най-голямо предизвикателство за външната политика на Съединени американски щати при администрацията на Байдън, както и при предходните администрации на Обама и Тръмп.

Но задачата на Байдън може да бъде улеснена малко, в случай че сегашните ниски удобни оценки значат, че американците са обединени във усещанията си за провокациите, които тези страни съставляват .
 Съединени американски щати сдържат Китай и Русия с нова тактика и нуклеарна теория
Съединени американски щати сдържат Китай и Русия с нова тактика и нуклеарна теория

Модернизация на нуклеарния боен комплекс от стратегически съображения, а не за икономисване на пари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР