Отношението към науката от страна на администрацията на американския президент

...
Отношението към науката от страна на администрацията на американския президент
Коментари Харесай

Войната на Тръмп срещу науката и учените ескалира

Отношението към науката от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп е достигнало " спешна точка ", при която констатациите на научните проучвания се манипулират за политическа полза , специфични ползи оказват неуместно въздействие, а учени са преследвани по идеологически аргументи . Това предизвестява безпартийна работна група от някогашни държавни чиновници, оповестява " Гардиън ".

Защитните ограничения, целящи да подсигуряват, че държавните проучвания са справедливи и изцяло налични за обществеността, са " праволинейно отслабвани " при последните американски администрации, а в този момент са в краен крах при Тръмп . Това се показва в отчет, оповестен от Националната работна група за господство на закона и народна власт.

Сега има " съвсем ежеседмични нарушавания " на по-рано високоценени правила , като актуалната американска администрация се пробва " освен да политизира научно-техническите проучвания по разнообразни тематики, само че и от време на време да подкопава цената на справедливи обстоятелства сами по себе си ".

Докладът обобщава недоволствата на редица някогашни чиновници на федералното държавно управление, които настояват, че работата им в области като климатичната рецесия и стандартите за замърсяване, е била възпрепятствана или изцяло блокирана от администрацията на Тръмп като част от устрема ѝ за дерегулация във връзка с околната среда.

" Политиката направлява решения и го прави от известно време ", акцентира Кристин Тод Уитман, републиканка, която преди е била началник на Агенцията за запазване на околната среда (EPA). Уитман е съпредседател на работната група с някогашния американски юрист Преет Бхарара.

" В момента всяка констатация, която наподобява, че лимитира бизнеса, изключително енергийната промишленост, наподобява е предопределена за унищожаване ", сподели Уитман.

Работната група цитира неотдавнашния скандал " Sharpiegate ", в който Тръмп неправилно твърдеше, че вихър щял да удари щата Алабама, след това държейки фалшифицирана карта. Служители от Националната администрация за океаните и атмосферата са били притиснати да поддържат президента или ще бъдат уволнени.

В различен случай икономисти от Министерството на земеделието са били преместени, откакто са разгласили констатации, показващи, че комерсиалните политики на администрацията на Тръмп биха навредили на фермерите. Междувременно вътрешното министерство е преназначило климатолог като счетоводител, откакто той предизвестил за въздействието на световното стопляне върху общностите в Аляска.

В Агенцията за запазване на околната среда научни консултативни препоръки са били изменени, с цел да включват повече представители на промишлеността. Ръководството на EPA също по този начин е споделило на учени да трансформират на 180 градуса констатациите си в отчет, който посочил икономическите изгоди от отбраната на влажните зони от замърсяване, до момента в който в същото време е потиснало настрана изследване, което е открило, че доста по-голяма опасност съставлява отровен химикал във вода, в сравнение с се е считало до тогава.

" Нека да го кажем в прав текст, без достоверна просвета фундаменталните отговорности на нашето държавно управление са застрашени ", акцентира Томас Бърк, който е бил почитан чиновник в отдела за проучвания и развиване по време на администрацията на предходния президент Барак Обама. " Опасявам се, че обществеността загуби религия в нашите организации, а нашите най-хубави и най-ярки учени са обезкуражени и блокирани да работят за федералното държавно управление.

" Като някогашен федерален академик и деец от процеса по назначение постоянно се запитвам " за какво някой би желал да работи на най-високите равнища на нашите научно основани организации в същото време на отказване на науката? " Трябва да пазиме нашите учени и честността на тяхната работа ", добавя Томас Бърк.

Работната група, която включва и някогашният министър на защитата Чък Хейгъл, дава да се разбере, че неприятното отношение към науката не е почнало при ръководството на Тръмп. Докладът напомня по какъв начин държавни отчети са били редактирани, с цел да се омаловажава връзката сред въглеродните излъчвания и климатичните промени по време на администрацията на Джордж У. Буш, както и неправилни промени в изследване за въздействието на фракинга върху питейната вода по време на ръководството на Обама.

Работната група обаче предизвестява, че казусът е ескалирал при ръководството на Тръмп поради композиция от огромни суми по време на предизборната акция от специфични ползи, назначението на неквалифицирани близки другари на управителни длъжности и нежеланието на Конгреса на Съединени американски щати да работи като надзорен орган.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР