Отнемането на книжата и спирането на колата от движение заради

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Отнемането на книжата и прекъсването на колата от придвижване поради неплатени санкции за пътни нарушавания е противоконституционно . Това реши Конституционният съд единомислещо, като се стимулира, че всъщност това е глоба, която се постанова не тъй като има осъществено административно нарушаване, а тъй като страната не съумява да си събере санкциите по реда на насилственото осъществяване.

Състав на Софийския областен съд оправда председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвиняването, че е всявала безпричинно суматоха в обществото с две свои изявленията от април 2020 година, в които предизвестява за дефицит на медикаменти. Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалвана.

Обзор става най-новата, 266-а, община в България, откакто в сряда кабинетът одобри решение за отделянето му от община Несебър дружно с още шест околни села. До това се стигна след локален референдум в края на февруари, на който жителите на Обзор гласоподаваха за отделянето му с огромно болшинство от 73% при доста висока интензивност. Мотивът им е нуждата от по-ефективно ръководство.

Делът на българите, склонни да се имунизират, към този момент надвишава 60% , като над 22% са създали действия за имунизация или към този момент имат ваксина. Въпреки това над 37% от популацията е твърдо срещу имунизациите. Това е изводът от национално изследване на организация " Екзакта рисърч груп " от интервала 12 - 20 март. През декември 41% са били безапелационни, че няма да се имунизират.

Свят
Чехия означи с хиляди бели кръстове, нарисувани на площад в Прага, годишнината от първия смъртен случай от ковид в страната Фотограф: Reuters
Брюксел предлага две нови ограничавания за експорт на ваксини против ковид-19 от Европейски Съюз . Едното е условие за взаимност - дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничавания на износа на такива препарати. Второто е за пропорционалност - дали в страната, адресат на европейски ваксини, делът на ваксинираните е по-висок, в сравнение с в Европейски Съюз, и дали там епидемията е по-силно публикувана. За да влезе в действие предлагането, би трябвало да бъде утвърдено от Съвета на Европейски Съюз, а след това и от Екологичен потенциал.
Капитал - брой 12
Съединени американски щати приготвят инфраструктурен и стопански пакет, който може да коства до 3 трлн. $ и да извърши основни детайли от програмата на президента Джо Байдън. Крайната цел е стимулиране на стопанската система, понижаване на въглеродните излъчвания и ограничение на икономическото неравноправие. Съветниците на Байдън би трябвало да решат каква част от проекта да се финансира с повече заеми, което би нараснало федералния дълг, скочил с близо 25% през последната година.

Ердоган прикани турците да оказват помощ за стабилизиране на стопанската система. Турският президент се обърна с апел към сънародниците си да извърнат в пари златото си и да влагат спестяванията си, с цел да допринесат за усмиряване на финансовите пазари, потънали от решението му за уволнение на гуверньора на централната банка. Турската лира поевтиня с над 10%, а акциите и облигациите паднаха внезапно след изненадващото премахване на Наджи Абгал, откакто той бе повишил лихвите.
Голям контейнеровоз се заклещи странично в Суецкия канал в Египет и блокира трафика в основния морски път Фотограф: Reuters
Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР