Отнемането на автомобила ще става незабавно, дори на мястото, където

...
Отнемането на автомобила ще става незабавно, дори на мястото, където
Коментари Харесай

В Австрия ще конфискуват автомобили за висока скорост

Отнемането на автомобила ще става неотложно, даже на мястото, където нарушителят бъде спрян от транспортна полиция

Министърката на околната среда Елеоноре Гевеслер удостовери през днешния ден на конференция това, което беше оповестила още преди две години. Съобщен беше съответният проект, съгласно който допълнение на закона ще разрешава на органите на реда да лишават автомобила на водачите, които карат с изключително висока скорост. Това ще става неотложно, даже на мястото, където нарушителят бъде спрян от транспортна полиция. Крайната мярка ще бъде прилагана при превишаване на допустимата скорост с 60 км в обитаеми места и със 70 – отвън тях. След като автомобилът бъде лишен от полицията, в идващите две седмици локалните полицейски органи ще решат дали автомобилът да бъде върнат на притежателя или да бъде иззет, осведоми Българска телеграфна агенция.

При рисковите нарушавания, изключително в случай че става дума за рецидив, автомобилът може да бъде иззет. При свръхвисоки скорости това може да стане още при първо нарушаване, с цел да бъдат предотвратени нови провинения. Тази мярка се планува при превишаване на допустимата скорост с 80 км в обитаеми места и 90 км отвън тях. Отнася се и за лица, които карат по автомагистрала с 220 км в час.

Отнетият автомобил се продава на търг, 70 % от сумата получава Фондът за сигурност на придвижването и 30 % – локалната организация на полицията.

С допълнението на закона „ оръжието на закононарушението се лишава в отбрана на всички нас “, акцентира Гевеслер. Въпреки, че този проблем е сложен, той би трябвало да е вероятен и в Австрия, по този начин както в Италия и Швейцария, където е допустимо коли да се конфискуват и продават на търг.

Министърката добави, че става дума за дребна група от хора, при която са нужни твърди ограничения. Статистиката демонстрира, че под ударите на закона ще попаднат 400 – 450 случая годишно.

Ако автомобилът е на друго лице, на лизинг или чартърен, крайната мярка не може да се ползва. Но в документите на автомобила може да се нанесе безсрочна възбрана за шофиране от лицето, карало с рискова скорост. И за тези случаи е годно прекъсването на колата от придвижване за две седмици.

Освен конфискацията на автомобила съгласно закона за правоуправление при непозволено превишаване на допустимата скорост с 40 км в обитаеми места и с 50 отвън тях наказването е краткотрайно лишаване на свидетелството за правоуправление.

Според Гевеслер допълненията на закона ще влязат в действие във допустимо най-кратък период, откакто преминат през юридически процедури.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР