Отмяната на полети, закъсненията и часовите опашки вече оказват неизбежно

...
Отмяната на полети, закъсненията и часовите опашки вече оказват неизбежно
Коментари Харесай

Ryanair, BA и easyJet: кога ще се проведат стачките на служителите на авиокомпаниите това лято?

Отмяната на полети, закъсненията и часовите опашки към този момент оказват неизбежно въздействие върху летните пътувания в цяла Европа, оповестява euronews.com.

Голяма част от спиранията се дължат на огромни съкращения на работни места и заплати по време на пандемията. Но освен пасажерите са наранени от дефицита на личен състав, защото в този момент профсъюзите в цялата промишленост приканват за стачки поради изискванията на труд.

Нискотарифните самолетни компании в Европа евентуално ще бъдат измежду най-засегнатите от идните митинги на личния състав.

 

Отмяната на полети в последния миг и общата анархия в easyJet даже накараха профсъюзите да заявят, че членовете на екипажа са изправени пред " сериозен риск за сигурността ", защото не желаят да работят в почивните дни, с цел да предотвратят по-нататъшни разстройства.

И по този начин, какво знаем до момента за самолетните компании и летищата, които могат да бъдат наранени от стачки това лято?

 

 

Кога стачкуват чиновниците на Ryanair?

Служителите на Ryanair възнамеряват да стачкуват в редица европейски страни през юни и юли.

В Испания кабинният екипаж, който е неудовлетворен от изискванията на труд и заплащането, излиза на митинг на 24, 25, 26 и 30 юни, както и на 1 и 2 юли.

Екипажите от Португалия също упорстват за по-добри условия на труд за личния състав и ще стачкуват на 24, 25 и 26 юни.

 

 

Профсъюзите в Белгия декларират, че са били принудени да подхващат дейности, защото Ryanair не съблюдава трудовото законодателство. В резултат на това те възнамеряват да излязат от 24 до 26 юни. На летище Завентем в Брюксел към този момент се наложи да анулира всички заминаващи полети в понеделник по време на акция на чиновниците по сигурността.

 

Италианските чиновници приканиха за 24-часова стачка на 25 юни, като се причислиха към сътрудниците си в Испания и Португалия.

Във Франция профсъюзите заплашиха с митинги на 25 и 26 юни, като се чака да бъдат наранени няколко летища.

 

 

 

Кога стачкуват чиновниците на easyJet?

Според профсъюза Unión Sindical Obrera (USO) кабинният екипаж на EasyJet, основан в Испания, ще стачкува девет дни през юли.

Те ще излязат на три стадия от 1 до 3, от 15 до 17 и от 29 до 31 юли - тъкмо когато стартира сезонът на летните отпуски.

Стюардесите стачкуват против ниските заплати и упорстват за 40-процентно нарастване на главните им хонорари. USO декларира, че съставлява към 80 % от 450-те чиновници на easyJet, основани в Испания, и се надява да реализира съглашение, с цел да избегне стачката.

 

 

 Кога стачкуват чиновниците на British Airways?

Миналата седмица наземният и кабинният екипаж на British Airways (BA) гласоподава дали да поддържа протестни дейности във връзка със заплатите.

Unite, профсъюзът, който съставлява към 16 000 чиновници, работещи за английската самолетна компания, оповестява, че в консултативното гласоподаване за протестни дейности е имало 97% болшинство.

Тя добави, че по време на пандемията са били уволнени хиляди опитни служащи, което е довело до дефицит на личен състав за регистрация, товарене, обработка на багаж и кабинен личен състав.

Все още не са избрани дати, защото преди да се съгласят да стачкуват, чиновниците ще би трябвало да проведат цялостно гласоподаване за протестни дейности. Това обаче може да докара до спомагателен безпорядък при пътуването на пасажерите на BA това лято.

 

 Кога стачкуват служащите от SAS?

 

Около 1000 водачи от флагманския транспортьор на Дания, Норвегия и Швеция Scandinavian Airlines може да изоставен в края на юни поради заплатите и ограниченията за понижаване на разноските.

Понастоящем те водят договаряния, с цел да се опитат да предотвратят стачните дейности, само че датските водачи могат да стачкуват от 24 юни. Те могат да изчакат до 29 юни, когато шведските водачи ще могат да се причислят към тях, защото са лимитирани от локалните разпореждания.

 

 Снимка: Агенция Франс Прес

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР