Отминаващата година определено бе най-вълнуващата в тениса от много време

...
Отминаващата година определено бе най-вълнуващата в тениса от много време
Коментари Харесай

Джокович и Надал са най-търсените спортисти в Google през 2022


Отминаващата година несъмнено бе най-вълнуващата в тениса от доста време насам. Освен триумфи на одобрени митове и възходът на няколко млади звезди, видяхме също краят на няколко велики кариери. Предвид всичко това надали е изненадващо, че някои от най-търсените спортисти в Гугъл през годината са тенисист. Нещо повече – челната тройка е „ окупирана “ от представители на аристократичния спорт.

Гугъл разгласява обичайния си годишен отчет за най-търсените неща през годината в разнообразни области. В тази на спортистите превъзходството на тениса е повече от явна, като в Топ 10 има цели четирима тенисисти.

На първо място е Новак Джокович, като това се дължи както на триумфите му на корта, по този начин и на случилото се с него в Австралия. При идването си в страната с желанието да взе участие на Australian Open сърбинът бе арестуван от граничните управляващи поради нередности с документите му. В продължение на няколко седмици протичащото се с Джокера бе водеща вест във всички спортни излъчвания, като в последна сметка той бе депортиран, а визата му бе отнета.

Това решение обаче бе анулирано след промяната на държавното управление и рекордьорът по трофеи от Откритото състезание на Австралия ще се завърне на обичания си шампионат през 2023. Подобна сага, въпреки и в много по-малък мащаб, се развихри още два пъти през годината поради нежеланието на тенисиста да се имунизира против Covid-19. През пролетта той не бе позволен до Мастърс шампионатите в Индиън Уелс и Маями, а след това бе заставен да пропусна и останалите шампионати в Северна Америка, в това число и US Open.

Въпреки всичко това обаче Джокович може да смята сезона за сполучлив. Той завоюва 18 от последните си 19 мача за годината и завърши 2022 година с купите от Уимбълдън, Астана, Тел Авив и Финалите на ATP.

Второто място за най-търсен състезател за годината е отредено на Рафаел Надал. След като пропусна последните няколко месеца от 2021 година и бе под въпрос дали въобще ще играе още веднъж, Матадора се завърна триумфално. Той записа най-силното начало на сезон в кариерата си, правейки серия от 20 следващи победи, която му донесе купите от ATP 250 шампионата в Мелбърн, Australian Open и Акапулко, като също по този начин игра край в Индиън Уелс.

Последваха травми в реброто и крайници, които съществено заплашиха възможностите на Надал за нова купа на обичания му Ролан Гарос. Испанецът обаче за следващ път отбрани званието „ Крал на клея “ и подвигна рекордния 22-ри трофей от Големия шлем. Това бе и първият случай в кариерата на Надал, в който той завоюва поредно Australian Open и Ролан Гарос.

На трето място в класацията е Серина Уилямс. На US Open носителката на 23 трофеи от Големия шлем постави завършек на славната си кариера, само че не го направи безшумно и добродушно. Американката записа чиста победа над Данка Ковинич в първи кръг, след което отстрани международната №2 Анет Контавейт, преди в последна сметка да отстъпи пред Айля Томлянович. През последните седмици по-младата от сестрите Уилямс на няколко пъти загатна, че би могла да се завърне на корта. Само времето ще покаже дали това ще се случи.

Четвъртият тенисист в влиятелната ранглиста, изцяло предстоящо, е Карлос Алкарас. Испанският младеж се утвърди като новата супер звезда на мъжкия тенис и го направи по незабравим метод. Възпитаникът на Хуан Карлос Фереро завоюва пет трофеи през годината – една от Големия шлем (US Open), две от Мастърс (Маями и Мадрид) и две от категория ATP 500 (Рио де Жанейро и Барселона). Тези достижения, съпроводени с полуфинал в Индиън Уелс, четвъртфинал на Ролан Гарос и финали в Хамбург и Умаг, му разрешиха да приключи годината като най-младия №1 в историята.

Топ 10 на най-търсените спортисти в Гугъл през 2022:

1. Новак Джокович (тенис)

2. Рафаел Надал (тенис)

3. Серина Уилямс (тенис)

4. Манти Те’о (американски футбол)

5. Шон Уайт (сноуборд)

6. Юзуру Ханю (фигурно пързаляне)

7. Бритни Грайнър (баскетбол)

8. Жерар Пике (футбол)

9. Кейн Веласкес (смесени бойни изкуства)

10. Карлос Алкарас (тенис)
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР