Отминалото преди дни честване на 24 май по традиция провокира

...
Отминалото преди дни честване на 24 май по традиция провокира
Коментари Харесай

Пак за националния празник. Защо не трябва да е 24 май

Отминалото преди дни честване на 24 май по традиция предизвика апели Денят на българската книжовност, култура и просвета да стане главният народен празник на България, вместо 3 март. Стефан Попов предлага причини за какво това не е сполучлив вид.

Безкрайни върволици постове във Facebook приканват 24 май да стане народен празник на Република България. Тази година броят им набъбна, евентуално заради рецесията и възприятието за обърканост.

Ясно е, че 3 март би трябвало да бъде заменен като народен празник. Тази дата препраща към играта на велики сили, които отскубват територии от Османската империя. Предлагат се най-различни различни дати. Има даже оферти, свързани с църковните битки , считани за начало на придвижване за самостоятелност. Или Априлското въстание , което би било празнуване на един крах, печален и жертван опит за протест.

По-сериозните оферти са Съединението на 22 септември 1885 година и Независимостта на 22 септември 1908 година Днес и двете дати се празнуват като национални празници, само че въпросът за единствения народен празник остава.
Най-подходящата дата е 16 април, когато е призната Търновската конституция.
Аз мисля, че най-подходящата дата е 16 април, когато е призната Търновската конституция . Но този въпрос изисква специфичен мотив, тук тематиката е 24 май.

Преди всичко що е то народен празник?

Националният празник е формалният държавен празник в портфолиото от знаци на политическата общественост. Общността става политическа, когато под изискването на секуларизация (отсъствие на отвъдни, божествени основания) стартира да се самоуправлява. Тя взема своите каузи, въобще своята орис в свои ръце. И преди всичко поставя и фундаменталното изискване за съществуването си като съвременна политическа общественост – политическото посланичество. Националният празник показва този алегоричен рожден ден на общността като политическа.

В България е известно да се приказва за „ нация “ като културна, езикова и прочие общественост, която предхожда – фактически/исторически, само че най-много смислово/концептуално, т.е. и логичен – своята страна. Идеята е, че се образува нация по параметри като език, история, просвета и прочие, която след това си създав
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР