Отличното стратегически партньорство между България и САЩ, газовата диверсификация, строежа

Отличното стратегически партньорство между България и САЩ, газовата диверсификация, строежа ...

Телефонен разговор за F-16, газ, АЕЦ и контрабанда между Борисов и Помпейо.


Отличното стратегически партньорство между България и САЩ, газовата диверсификация, строежа на АЕЦ "Белене", борбата с контрабандата и бизнес климата в България са обсъдили в телефонен разговори премиерът Бойко Борисов и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. Това съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък.

Двамата са се обединили около становището, че отношенията между двете държави са отлични и следва да продължат да се развиват така и занапред.

Помпейо изтъкна, че Борисов е направил много добри неща за България. Той поздравил премиера за модернизацията, която правителството реализира в сферата на отбраната и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. Според Майк Помпейо, българският министър-председател би могъл да окуражи колегите си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел. Държавният секретар на САЩ изтъкнал също така ползата от съвместните учения, които се провеждат в България.

Майк Помпейо поздравил министър-председателя и за сериозната работа по отношение на диверсификацията в енергийната сфера. "Ние строим газови магистрали, по които да тече газ от различни източници и създаваме по-конкурентна среда“, изтъкнал Борисов.

Той запознал държавния секретар на САЩ с етапа на изграждане на интерконектора с Гърция, за който същия ден бяха подписани договорите, даващи реален старт на строежа. По отношение на АЕЦ "Белене“ премиерът отбелязал, че за реализацията на проекта държим да има широко международно участие. 

Източник: mediapool.bg