Откритото пространство на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се превърне

...
Откритото пространство на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се превърне
Коментари Харесай

Представят пиесата „Царица Елеонора Българска“ на открито в НВИМ



Откритото пространство на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се трансформира в сцена за пиесата „ Царица Елеонора Българска “ тази неделя (12 септември) от 15:00 часа. Актьорите Стефка Янорова и Йордан Алексиев от Театър „ Българска войска “ ще показват текста на пиесата, която се чака да бъде осъществена и на театрална сцена в цялостен актьорски състав.

Произведението, чийто създател е писателката и дълготраен откривател на живота на кралица Елеонора – Неда Антонова , ни придвижва обратно във времето, когато втората брачна половинка на цар Фердинанд идва в страната ни и за няколко години със своята невзискателност, благотворителни акции и активността си като милосърдна сестра на фронта, влиза в сърцата на българите.

Денят, в който пиесата ще бъде показана, не е определен инцидентно - навръх тази дата преди 104 години царицата губи борбата с заболяването, допълват от НВИМ.

Входът за събитието е свободен, като то ще се осъществя при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.



Стефка Янорова и Йордан Алексиев  Снимка: НВИМ

След гибелта на първата си брачна половинка, на 28 февруари 1908 година княз Фердинанд I се дами за Елеонора декор Ройс-Кьостриц. Въпреки „ синята си кръв “ тя не се възползва от привилегиите на властта. Напротив, отличава се със своето великодушие и подготвеност да оказва помощ на нуждаещите се.

В България става основател и деен участник в редица значими инициативи и има специфичен принос в благотворителността в страната.
Провъзгласена е за настойничка на Българския червен кръст и управлява активността на редица благотворителни съюзи, сдружения и организации. На 9 август 1912 година цар Фердинанд І я назначава за началник на 24-ти пехотен черноморски полк. При започване на Първата балканска война (1912 – 1913) е зачислена в Действащата войска с чин полковник. По нейна самодейност и с нейни средства е направено основното знаме на Македоно-одринското опълчение, което тя връчва в Пловдив на заминаващите за фронта доброволци. Подпомага активността на Военната санитарна работа, подрежда хигиеничен трен и няколко полеви лечебни заведения и има персонална заслуга за оказаната задгранична здравна помощ на фронта и в тила.

През Първата международна война (1915 - 1918) кралица Елеонора провежда акции за подкрепяне на войнишките фамилии и на сираците, обезпечава гратис лекуване в Германия и Австро-Унгария на военноинвалиди. Умира в Евксиноград на 12 септември 1917 година и е заровена до южната стена на Боянската черква. Според последната ѝ воля всички нейни средства са завещани на сиропиталища и благотворителни сдружения в България.

В залите на НВИМ са показани за публиката парадният офицерски мундир от 24-ти пехотен черноморски полк и мантия, часовник, портмоне и книгоразделител, принадлежали на царицата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР