Открито от Турция огромното офшорно газово находище с 320 милиарда

...
Открито от Турция огромното офшорно газово находище с 320 милиарда
Коментари Харесай

Каква е стойността на откритото от Турция газово находище в Черно море?

Открито от Турция голямото офшорно газово находище с 320 милиарда кубически метра газ в Черно море е на стойност 80 милиарда $ при актуалните ценови трендове, съобщи ръководителят на Международната организация по енергетика Фатих Бирол, представен от Анадолската организация и Българска телеграфна агенция.

На 21 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи най-голямата газова находка в историята на страната. Газът е открит на 2100 метра под морското дън в находището Сакария, намиращо се към 170 километра от черноморския бряг. 

" Откритието се счита за " гигантско " от интернационална позиция и може да се съпоставя с всички открити от Норвегия находища в Северно море от 2010 година насам ", разяснява Бирол. Той акцентира значимостта на откритието за Турция - страна, която на 99% зависи от вносния газ, като означи, че то може да помогне на Турция да понижи вноса на газ, възлязъл на 12 милиард $ предходната година. Турция е внесла 45 милиарда кубически метра газ през 2019 година

" За започване на добива, което Анкара възнамерява да стане през 2023 година, ще е нужна инвестиция от към 6 милиарда $ ", добави той. По думите му 2023 година е амбициозна, само че осъществима цел.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР