Открито обръщение на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски

...
Открито обръщение на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски
Коментари Харесай

Ректорът на Киевската духовна академия: Ако ни изгонят от Киево-Печорска лавра, учебното ни заведение може да загине

Открито послание на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски Силвестър до украинската общественност

На 10 март 2023 година Националният историко-културен резерват „ Киево-Печерска лавра “ изпрати писмо до манастира на Киево-Печерската лавра, в което оповестява, че от 29 март 2023 година подписаният през 2013 година контракт за наем ще бъде преустановен. Съответно администрацията на Резервата изисква да бъдат освободени всички пространства, употребени от манастира по посочения контракт.

Това решение на управлението на Резервата провокира развълнуван спор както в църковната среда, по този начин и в цялото украинско общество. Въпреки това, в множеството мнения, дадени през днешния ден от държавни чиновници, политици, национални депутати и учени, съвсем не се освещава казусът за по-нататъшната орис на Киевската духовна академия и семинария, която се намира на територията на Киево-Печерската лавра повече от тридесет години.

Днес Киевската духовна академия и семинария е главната просветителна институция на Украинската православна черква.

През 20 век Киевските духовни учебни заведения към този момент бяха затваряни от руските управляващи два пъти.

След честването на 1000-годишнината от покръстването на Киевската Рус през 1988 година, когато руското държавно управление смекчи своята атеистична политика, пространствата на територията на Киево-Печерската лавра бяха отчасти трансферирани за потребление на църквата. Това направи допустимо възобновяване на Киевската духовна семинария тук през 1989 година През 1992 година бе възродена и Киевската духовна академия. И по този начин, ОТ 1989 година КИЕВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ И СЕМИНАРИЯ съдебна експертиза НАМИРАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА. В същото време би трябвало да се подчертае, че Киевската духовна академия е самостоятелна институция и действа като висше богословско образователно заведение подчиняващо се непосредствено на предстоятеля на Украинската православна черква.

Сградите, в които сега се обитават класните стаи на Киевската духовна академия (сгради 63 и 64), бяха предоставени на Църквата в спешно положение. Киевската духовна академия за своя сметка извърши генерална реорганизация на тези здания. Също по този начин за сметка на Академията пространствата бяха обзаведени с всичко належащо за образователния развой (училищни маси, дъски, библиотека, компютърен клас). Освен това за сметка на Академията бяха оборудвани две общежития (сгради 55 и 60). Също по този начин през 2008 година в Академията бе основан Църковно-археологически музей, който съдържа доста скъпи експонати.

Към днешна дата повече от 250 студенти учат в Киевската духовна академия на равнище бакалавър, магистър и лекар. В Задочния отдел се образоват над 500 студенти. В Академията работят към 100 преподаватели и чиновници. В библиотеката на Академията се съхраняват няколко десетки хиляди екземпляра от книги от разнообразни области на науката. Обучението, настаняването и храната в Академията са безвъзмездни за студентите, които живеят в нея. В същото време Академията обезпечава храна за студентите. Следователно Академията разполага с кухня, столова и хранилища за храна.

Ако Киевската духовна академия загуби правото да употребява постройките и оборудванията на територията на Киево-Печерската лавра, това неизбежно ще докара до преустановяване на образователния развой, защото няма къде да се преместим. Следователно една от водещите богословски просветителни институции в Украйна, която има повече от 400-годишна история, може да престане да съществува.

Искам още един път да подчертая, че Киевската духовна академия съдържа всички тези здания за своя сметка. Тези здания не са свещени здания. Исторически те са принадлежали към комплекса от здания на гостоприемния двор на Лаврата (тук са били сервизни пространства и хотели за поклонници).

Решението на Резервата за преустановяване на контракта за наем е стимулирано с установени нарушавания при използването на трансферираните на манастира здания. В същото време Киевската духовна академия не е получила никакви документи, които да демонстрират дали такива нарушавания са открити в здания 63, 64, 55 и 60. Ако има такива нарушавания, ние сме подготвени да ги отстраним в съдействие с Националния историко-културен резерват “Киев-Печерска лавра ”, а в бъдеще сме подготвени да поемем отговорност за вярното потребление на тези пространства и даже да я легализираме.

Професорите и преподавателите в Киевската духовна академия са патриоти на Украйна. След началото на съветската военна експанзия против Украйна, Киевската духовна академия постоянно оказва помощ на нуждаещи се, бежанци и насилствени мигранти. Също по този начин оказахме помощ на силите на Териториалната защита на Киев и Въоръжените сили на Украйна (храна, медикаменти и др.). Днес родственици и близки на доста от нашите възпитаници пазят Украйна в редиците на въоръжените сили на Украйна. Сред бранителите на Украйна на фронта има и ученици на Академията от минали години. По време на богослуженията духовенството на Академията непрекъснато отслужва молебствия за Украйна и нейната Победа.

Днес образователният развой продължава в Киевската духовна академия и семинария. Студентите посещават занятия в класните стаи и живеят в общежития на територията на Лаврата. Академията даже съумя отчасти да извърши издателската стратегия, създадена преди началото на войната. През втората половина на 2022 година и при започване на 2023 година бяха оповестени периодически издания на Академията, образователни пособия и научни писания на наши преподаватели. На 14 март 2023 година Академията организира обичайната годишна студентска научна конференция. Дори в сегашната тежка обстановка Академията продължава да живее. И по този начин, Киевските духовни учебни заведения и по-късно остават в Лаврата и не престават образованието си.

Обръщайки се до необятната общност, споделям сърдечната си болежка. Едно образователно заведение с антични и славни обичаи може да загине пред очите ни.

Затова приканвам украинското държавно управление, украинското и интернационалното общество и всички небезразлични хора да предотвратят гибелта на Киевската духовна академия.

 

Инфо: kdais.kiev.ua

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР