Откритите пространства на висока надморска височина в чилийската пустиня Атакама,

...
Откритите пространства на висока надморска височина в чилийската пустиня Атакама,
Коментари Харесай

Екозащитници завеждат дела за замърсяване на нощното небе с изкуствена светлина в Чили

Откритите пространства на висока надморска височина в чилийската пустиня Атакама, където ярки звезди пронизват мастилено черното небе, са като магнит за професионални и фенове астрономи, съобщи Ройтерс.

В северната пустиня са привлечени съществени вложения в телескопи през последните години. В Чили са половината от астрономическите обсерватории на света.

Под опасността от светлинно замърсяване в следствие от разширението и развиването на градовете, природозащитници в страната стартират борба да опазят тъмнината на нощното небе.

Кристобал де ла Маса, началник на чилийската организация за отбрана на околната среда, сподели пред Ройтерс, че службата приготвя правосъдни искове против компании, които заобикалят рестриктивните мерки и замърсяват небето с изкуствена " студена светлина ", която помрачава яркостта на звездите и планетите.

Регулаторът към този момент е завел каузи против комерсиалните компании " Сенкосуд ", " Тотус " и против корпоративната постройка на компанията-собственик на мина Ескондида - най-голямата медодобивна мина в света.

Де ла Маса споделя, че трите компании надвишават рестриктивните мерки за светлинни излъчвания и прибавя, че се готвят искове и против други компании. Правителството приготвя и лист с региони, които се нуждаят от специфична отбрана за понижаване на светлинното замърсяване. Комисия от шестима специалисти би трябвало да изготви листата до края на годината.

" Атакама е неповторима естествена лаборатория, която се нуждае от отбрана поради научната си полезност ", сподели Гийермо Бланк, ръководител на фондация " Небе за Чили ", сплотяваща обсерваториите в района. Сред тях е и АЛМА, с чиято помощ наскоро бяха открити вероятни следи от живот на Венера. Бланк споделя, че светлинното замърсяване към този момент е поразило в някои региони до 10 на 100 от видимостта в нощното небе.

Учените дават образец с Южна Калифорния, където едва контролираният напредък на градовете спря положителната видимост към звездите и отблъсна астрономите при започване на двадесети век.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР