Открити са множество слабости в системата за случайно разпределение на

...
Открити са множество слабости в системата за случайно разпределение на
Коментари Харесай

Откриха пробойни в системата за случайно разпределение на делата

Открити са голям брой недостатъци в системата за инцидентно систематизиране на делата. Това стана ясно от изказването на представителя на основния прокурор Сийка Милева по отношение на формирано досъдебно производтсво в Софийска градска прокуратура.
То е формирано по сигнал до основния прокурор от шестима членове на Висшия правосъден съвет. Прокуратурата ще проверява осъществена ли е корист със системата за систематизиране на делата и в случай че да - от кого. Сийка Милева уточни, че слабостите в системата давали опция за цялостна операция на разпределението на делата.

" Тоест определно дело може да бъде разпределено на избран арбитър ", уточни тя.

" Чрез откритите уязвимости е допустимо достъп до нея да се осъщестявва от неоторизирани лица, за които е било нужно да имат единствено дипломиран електронен автограф. Същестува опция консуматор с достъп до един съд да има опция да разпределя делата на различен съд. Потребител с достъп до Районен съд Враца е имал опция да разпределя делата на районните съдилища в София, Димитровград, Велико Търново или където се сетите. В сигнала до основния прокурор показват още, че откритите уязвимости могат да бъдат експлоатирани и от лица, които имат слаби компютърни умения ", изясни Милева, представена от Дарик. нюз.

Тя посочи, че прокуратурата е известена и за различен значим миг - не е бил обезпечен цялостен достъп до сървърите на системата на външния инспектор, на който кадровият орган е упълномощил инспекцията. Достъпът бил отхвърлен от IT експертите на Висшия правосъден съвет, а той е нужен за разкриването на истината дали е реализиран неконтролиран достъп до системата.

" Този достъп би разрешил да се откри кой и по кое време е имал достъп и има ли нерегламентирано прибавяне или заличаване на IP адреси на ползватели, които не би следвало да имат достъп ", изясни Сийка Милева.

Затова и през днешния ден персонално прокурор от Софийската градска прокуратура е бил във Висшия правосъден съвет, с цел да получи достъп до данните. Започнали са и първите разпити на очевидци - ангажираните с поддържката на сървъра, посочи представителят на основния прокурор. " Фактите в сигнала от шестимата членове на Висш съдебен съвет са извънредно съществени и притеснителни, прокуратурата ще бъде безкомпромисна. В случая на карта е подложено доверието в правосъдната власт ", заключи Сийка Милева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР