Открити още преди десетилетия, тези исторически находки и до днес

...
Открити още преди десетилетия, тези исторически находки и до днес
Коментари Харесай

10 мистериозни исторически находки, които учените все още не са разгадали СНИМКИ

Открити още преди десетилетия, тези исторически находки и до през днешния ден не престават да предизвикат любознанието със своята тайнственост. Те са доказателство, че човешката история е изпълнена с поразителни секрети и загадки – антични карти, странни рисунки, статуетки, мистериозни надписи и какво ли още не.

Всеки опит да бъдат разкрити техните секрети води учените до задънена улица, което прави откриването на истината за тях още по-вълнуващо, нали? Ето 10 антични находки, които учените и до през днешния ден не могат да обяснят. Може би пък вие да съумеете.

10. Древна карта, Китай



Китайският колекционер Лиу Ганг купува тази карта от антикварен магазин в Шанхай през 2001 година. Картата датира от 1763 година, само че на нея има надпис: „ Тази карта е нарисувана от Мо Йи Тонг, живял по време на династията Цин, по истинската карта от 1418 година “. Това са цели 74 години преди идването на Колумб в Новия свят. На китайската карта ясно са изобразени и двете Америка.

9. Бялата пирамида, Китай



За първи път китайската Бяла пирамида е видяна в края на Втората международна война от американския боен водач Джеймс Гаусман. Учените почнали нейното изследване и останали сюрпризирана от размерите ѝ – с височина съвсем 300 метра, тя надвишава съвсем два пъти размерите на Хеопсовата пирамида в Египет. Издяланите големи каменни блокове били подредени извънредно точно един върху различен. Мистерия остава въпросът какви принадлежности са употребявали китайците, по какъв начин са съумели да реалокират големите каменни плочи и след това да ги подредят на такава височина. Без отговор остава и въпросът кой е поръчал строителството на Бялата пирамида.

8. Рисунки в полето



Подобни странни фигури са се появявали посред полета с насаждения по целия свят. За множеството от тях учените считат, че са дело на човешка ръка. И с съображение – в процеса на проучването им са намирани безспорни доказателства, че са основани от хора с изключително възприятие за комизъм. Има обаче и такива, които са толкоз комплицирани и се появяват толкоз бързо в нивите, че просто няма по какъв начин да са направени от човек. Да не приказваме, че данни за появяването на такива фигури съществуват от епохи и то по целия свят – от Китай до Англия.

7. Египетски писмени знаци в Австралия



Човек, разхождащ кучето си в националния парк Нов Южен Уелс в Австралия, открива изсечени във вдлъбнатината на канара повече от 250 забавни каменни изображения. Това, което се оказало най-странно при проучването им, е, че става въпрос за египетски писмени знаци отпреди 5 хиляди години. Египтолози са открили, че това е най-архаичната известна форма на египетска книжовност, която е много сходна с тази на античните шумери. Как са се озовали на другия завършек на света и кой ги е издялал – откривателите не могат да отговорят и до през днешния ден.

6. Космонавти в скафандри



Древни статуетки или рисунки на хора, които могат да бъдат оприличени на астронавти в скафандри са откривани на всички места по света. Те са датирани от учените от разнообразни интервали от човешкото битие. Разбира се, тези прилики могат да се отдадат просто на случайността или на въображението на техния създател, само че сходството от време на време е стряскащо тъкмо. Мистерията се ускорява и поради неналичието на научно пояснение за тяхната поява.

5. Черните камъни от Ика, Перу



Първите данни за находката от камъни, която изуми света, датира още от XVI век. Става въпрос за черни камъни, на които са изобразени странни животни и предмети. Истинска популярност тези странни камъни получават с помощта на лекар Хавиер Кабрера (1924-2001 г). Той ги колекционирал и изучавал в продължение на 40 години и съумял да събере повече от 11 хиляди от тях. Учените останали изумени от рисунките – върху античните камъни имало изображения на летателни апарати, индианец, който гледа през телескоп, хирургически принадлежности, календар, даже динозаври. И до през днешния ден въпросите, свързани с забавната находка, са доста повече от отговорите.

4. Долината на гърнетата, Лаос



В отдалечената провинция Сиангхуанг в Лаос, на 1 000 метра надморска височина, се намира една от най-причудливите международните загадки – поляни, отрупани с каменни гърнета, някои от които тежат 6 тона! Интересното е, че те са направени от камък, който изобщо не се среща в района. За разлика от други монументи в Азия, учените и до през днешния ден не могат да обяснят от кое място произлизат делвите и какво е било предназначението им. Установили само, че са на 2 500 – 3 000 години. Според локалните митове по тези земи живеели великани, които изработили гърнетата, с цел да съхраняват в тях вино и ориз.

3. Йероглифите от Абидос



През ХIХ век на една от стените на погребалния храм на фараон Сети I, в региона на абидоските археологически обекти, учените се натъкнали на странни надписи, които не съумяват да разшифроват. Години по-късно, чак към края на ХХ век, те се вглеждат в тях по различен метод и остават сюрпризирани: върху античните камъни, сложени още преди три хиляди години, са изсечени изображенията на… модерна бойна техника – хеликоптер, подводница и танк! Дали античните поданици на Египет са познавали доста от актуалните технологии? Тайната остава забулена в тайнственост.

2. Колекцията Джулсруд, Мексико



Това е внушителна сбирка от 37 хиляди керамични фигурки, открити и събирани години наред в Мексико от фена археолог Валдемар Джулсруд. Той се натъква на първите екземпляри още през 1944 година. Освен че била голяма, сбирката сама по себе си провокирала интереса на учените – те открили, че нито една от фигурките не се повтаря и даже не припомня на останалите. И освен това – сбирката съдържа над 2 500 фигури на динозаври. Част от типовете са познати на науката, други не. Все още не е ясно кой е измайсторил тези фигурки и от кое място е имал познанията за животните, които са обитавали нашата планета преди милиони години.

1. Златният камък в Мианмар



Златният камък е една от спиращите дъха забележителности в Бирма. Той е висок цели седем метра и наподобява по този начин, като че ли всеки миг ще падне в пропастта надолу. Истината е, че обратно на всевъзможни закони на физиката, гранитният камък стои на върха Кяиктийо към този момент над 2 000 години. Златният камък е едно от най-важните и свещени места за почитателите на будизма. Вярва се, че хората, които посетят това място три пъти в границите на една година, ще бъдат благословени с благосъстояние и самопризнание за тяхната добрина. Камъкът е позлатен от поклонниците на Буда.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР