Открити неотдавна в архивите на Нюйоркската обществена библиотека, тези разкази

...
Открити неотдавна в архивите на Нюйоркската обществена библиотека, тези разкази
Коментари Харесай

За първи път на български език: Познатият непознат. Ранни разкази от Труман Капоти

Открити наскоро в архивите на Нюйоркската социална библиотека, тези разкази показват пред читателя един чужд Труман Капоти – Труман Капоти като младеж и юноша. Това е времето, когато той намира неповторимия си креативен глас.
Лаконични, само че изпълнени с възприятие, тези разкази са самобитен урок по съпричастност. Капоти постоянно е бил притеглен от хората в периферията на обществото, отхвърлените, беззащитните – дамите, децата, афроамериканците, бедните, – тъй като още от ранна възраст се усеща като един от тях.
Тук виждаме първите проявления на гения на писателя да основава незабравими герои със комплицирани характери и страсти. Малко момче се сблъсква с ужасяващо принуждение, преследвайки в гората избягал пандизчия. Дребнава злоба унищожава живота на едно от най-популярните девойки в влиятелна частна гимназия. Разговорът на две всемирски дами от Ню Йорк разкрива грозни секрети. И децата, и възрастните в тези разкази търсят схващане в един нерешителен свят. Това са истории за расизъм и несправедливост, за принуждение, за беднотия и обезсърчение. За съчувствие, за мъдрост и чудеса. А най-силен от всичко е тръбящият глас на един публицист, станал по-късно един от най-самобитните майстори на американската прозаичност през ХХ век.
Труман Капоти (р. 1924 г.) печели литературна популярност едвам двайсетинагодишен с ранните си разкази, а първият му разказ „ Други гласове, други стаи” и новелата „ Арфата на тревите” затвърждават репутацията му на един от най-талантливите гласове на следвоенното потомство. Сред най-известните му произведения са романът „ Закуска в Тифани”, сборникът с разкази и очерци „ Музика за хамелеони” и шедьовърът „ Хладнокръвно” (и трите издадени от ИК „ Колибри”), поставил началото на нов род – true crime, преплитащ журналистическа документалност и литературна фикционалност. Капоти умира на 25 август 1984 година след дългогодишни проблеми с опиатите и алкохола.
Труман Капоти (1924–1984) е роден в Ню Орлиънс в фамилията на служител и 16-годишна кралица на хубостта. Баща му обаче не се задържа дълго на една работа и непрекъснато търси нови благоприятни условия за изява. Младият Труман израства при родственици в Алабама и неговото приемно семейство му служи като модел за доста от облиците, които разказва по-късно. Майката на Труман се омъжва наново за състоятелен предприемач и Капоти се мести в Ню Йорк, като приема името на втория си татко. В детските си години бъдещият публицист се сприятелява с Харпър Лий, авторката на „ Да убиеш присмехулник “, която го употребява като първообраз за облика на Дил в световноизвестния си разказ.
Капоти основава първите си разкази на осемгодишна възраст и разгласява в влиятелни списания, за което е почетен с огромната премия за къса прозаичност на името на О`Хенри. От този миг нататък Капоти познава само триумфа и се трансформира в едно от най-големите имена на американската литература. Автор е на романите „ Други гласове, други стаи “, „ Закуска в „ Тифани “, „ Арфата на тревите “, на доста разкази, киносценарии, а също по този начин на „ Хладнокръвно “ - документална история на едно от огромните американски убийства, прототип на жанра „ същински закононарушения “. Неговата визитна картичка са изяществото на езика, мекотата на повествованието, проникновените облици, в по-голямата си част почерпани от неговия личен живот.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР