Откриха приют за бездомници в Горна Оряховица. Лентата на новоизградената

...
Откриха приют за бездомници в Горна Оряховица. Лентата на новоизградената
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова откри приют за бездомни в Горна Оряховица

Откриха подслон за бездомници в Горна Оряховица. Лентата на новоизградената постройка бе прерязана от кмета инж. Добромир Добрев зам.-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ Деница Николова, и шефът на компанията реализатор.

“Това е следващият обект, който приключва Община Горна Оряховица от Инвестиционната си стратегия. Различен вид обект е това – друг, тъй като по мащаби и като размер на инвестицията не е голям, само че неговите изгоди и резултатът за хората е доста огромен. Това е обществената отговорност, която всеки от нас би трябвало да носи в себе си и да предава на близките. Надявам се, че посредством всички планове, които извършва Община Горна Оряховица за възобновяване на градската среда, просветителната инфраструктура, културните обекти ще реализираме по-голям и забележим резултат за хората. Мерките за енергийна успеваемост също – към този момент виждаме първите санирани блокове на територията на общината.

Предстои санирането на още. Надявам се в бъдеще от ден на ден да се вижда резултатът на всички вложения от страна на Оперативната стратегия “Региони в растеж”. Тепърва следва да забележим мащабите на тази стратегия от позиция на резултата й – към края на тази година би трябвало да приключим общо над 160 плана, което значи най-малко 500 обекта от страна на програмата, финансирани посредством европейската взаимност. Това ще промени образа на нашите обитаеми места, само че и ще усъвършенства качеството на живот”, съобщи зам.-министъра Деница Николова.

Приютът в железничарския град е с потенциал 15 места, а построяването му стартира на 19 април 2017 година Обектът се простира на 952 кв. м., застроената му повърхност е 329 кв. м., а разгънатата – 611 кв. м. Сградата е солидна, на два етажа и в нея се обитават осем стаи, административни пространства, столова, кабинети за обществено, психическо и правно консултиране, има лекарски кабинет и други Изградена е система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, повиквателна система за обслужване на стаите. Енергийният клас е В, построена е и налична среда за хора с увреждания – външна рампа, асансьор. Сградата към този момент е обзаведена и оборудвана, подготвен е и дворът й.
Стойността на плана е 745 778 лева, от които 614 245 лева са съфинансиране от Европейски Съюз посредством Европейския фонд за районно развиване, 108 396 лева е националното съфинансиране, а присъединяване на Община Горна Оряховица е в размер на 23 137 лева

В приюта ще бъдат настанявани бездомни хора, на които ще се дават заслон, храна, здравни грижи, хигиена и обществени услуги за времето, през което институциите ще работят за разрешаването на всеки обособен случай. Приютът ще обслужва главно лица от и намиращи се на територията на обитаемоте места в община Горна Оряховица.

След привършване на плана следва откриване на обществена услуга „ Приют “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР