Откриха икономиста Владимир Каролев в Пирин, предава NOVA. Той изчезна

...
Откриха икономиста Владимир Каролев в Пирин, предава NOVA. Той изчезна
Коментари Харесай

Владимир Каролев е открит в тежко състояние край връх Тодорка

Откриха икономиста Владимир Каролев в Пирин, предава NOVA. Той изчезна покрай връх Тодорка в Пирин, в региона на Жабешкото езеро. Дежурният в Планинската избавителна служба–Банско Методи Баневски заяви, че е карал сноуборд по Тодорин връх и е тръгнал по един от рисковите улеи.

Издирването е траяло цяла нощ, като една от участващите групи го е разкрила в 00:40 ч. Той не е бил в схващане, изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ.

" Теренът замръзва нощем, допустимо е да се е подхлъзнал. Шансът да се удари в затруднение е доста огромен ", сподели шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев.

Предполага се, че Каролев е паднал от към 400 метра. Спасителите изясняват, че икономистът е бил открит на шанс, тъй като мястото, на което е бил, е без сигнал.

Каролев е с тежка черепно-мозъчна контузия и още доста пострадвания. Състоянието му обаче евентуално ще разреши превозването му към София. Макар че е бил в безсъзнание, е реагирал на болежка.

Каролев е бил търсен в продължение на 12 часа и е щял да получи помощ по-бързо, в случай че България имаше медицински хеликоптер. " Нямаме обаче такава техника, по тази причина се случват такива неща - разясняват пред Нова телевизия спасители, взели участие в акцията. - Девет дни с камили ще ги носим ".

Ако е имало хеликоптер, акцията е щяла да отнеме към час и половина.

Каролев изчезна в неделя, до момента в който кара сноуборд в планината.

Спасителите са се съсредоточили върху зоните, за които се знае, че няма обсег. Именно на такова място е открит икономистът.

Паднал е и не е могъл да помръдне, споделят планинските спасители. Състоянието му и все още се дефинира като доста тежко.

Специалистите дефинират връх Тодорка като доста сложен терен. В този миг той не е подобаващ, тъй като снеготопенето усложнява обстановката. Най-подходящото време за нанагорнище е заран, по-късно става киша. Има огромни пропадания и пукнатини по терена. Този сезон е имало към този момент няколко случая с проваляне. В момента е по-подходящо да се заобикалят високите елементи на планините, до момента в който дойдат летните условия.

" Владимир Каролев от години кара сплитборд и съм сигурен, че има туристическа застраховка за произшествия в планината ", разяснява пред bTV Горан Иванов - другар на иконоиста. Според него най-вероятната причина за случая е рухване, а не механически проблем в оборудването.

" Много рядко кара самичък. Обикновено постоянно има някой с него. Било то и с още един човек. Владо е алпинист от много години, може би 40. Винаги е подхождал отговорно, дори сме си говорили по какъв начин се реагира в сходни обстановки ", описа Иванов.

По думите му Каролоев постоянно кара по ръба на улеите, тъй че при лавинна заплаха да не бъде обиден. Иванов добави, че финансистът всякога е добре снабден в планината - носи протектори, каска и спомагателни системи за сигурност с вграден GPS.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР