Откриха десетки мигранти в ловно стопанство над Ихтиман. Някои от

...
Откриха десетки мигранти в ловно стопанство над Ихтиман. Някои от
Коментари Харесай

Поредна група мигранти край Ихтиман, близо 1400 хванати у нас за юли

Откриха десетки мигранти в ловно стопанство над Ихтиман. Някои от тях са създали опит да избягат в гората. Мигрантите са били открити от шефа на защитата на ловно стопанство. Това е следващата група, арестувана в региона.

Още в края на юли в " По света и у нас " първи показахме извънредни фрагменти от саморъчно направените биваци. Оказва се макар сигналите до полицията каналът през Ихтиман към момента се употребява от каналджиите.

Бившият командос и сегашен началник на сигурността в ловно стопанство " Еледжик " Иван Янкулов намира следващата група мигранти през вчерашния ден малко след 17.00 ч.

" Млади момчета единствено, без фамилии, някои от тях натренирани.

Българска национална телевизия: Произход?

" Казаха, че са от Афганистан ", отговори той.

Групата е била от 28 мъже, всички под 25-годишна възраст. Седем от тях са се пробвали да избягат в дерето. Бившият командос споделя, че ги е разкрил благодарение на един от младежите, който е приказвал британски. Двамата тръгнали в гората, като ги призовали да се предадат, с цел да не бъдат нападнати от дивите животни.

" На последно място се сетих, че те имат необикновен боязън от кучета и споделих, че идват кучетата насам и ще ги открият. Тогава един се появи от храстите и другите бяха по-нататък, близо на шосето на пет километра отсам ги намерихме ", описа още шефът на сигурността в ловното стопанство.

Младите мъже разказали, че трафикантите са ги оставили покрай бариерата, като им обяснили, че това е границата.

" Стоим тук от предходната нощ. Двама каналджии ни докараха тук с кола. След това си отпътуваха. Казаха ни да останем тук. Спахме в гората. "

Каналджиите оставят мигрантите с малко хранителни запаси и шалтета за спане. За да оцелеят, са принудени да палят огън в гората, от време на време си вършат самун от царевица, счукана сред два камъка.



Така наподобява един от краткотрайните биваци в ловното стопанство. Тук към момента могат да се видят част от питателните ресурси на мигрантите. Най-често става въпрос за храни с изминал период на валидност и събирани диви плодове.

От горското стопанство описват, че до момента не е имало случаи на проявена експанзия. Първата група е била засечена на 22 юни, а по-късно втората - на 27 юни. Натъкват се на тях с помощта на камерите за видеонаблюдение и постоянните обходи.

" От КАТ ревизират на " Траянови врата ", има непрекъснато патрули и в устрема си там да не ги засекат, употребяват по-глух и различен път. Прави ми усещане, че минават събота и неделя, когато има по-засилен трафик от туристи и хора, които вървят по вилите. Между тях съумяват да ги прекарат ", изясни още Иван Янкулов.

Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че през юли са арестувани общо 1395 мигранти. По-голямата част малко над 1000 са открити навътре в страната. Броят им е над два пъти повече спрямо предходния месец и над 4 пъти по отношение на същия интервал предходната година. Сред арестуваните от началото на годината на вход на държавната граница доминират жителите на Афганистан – 41% и Сирия – 31,2%.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР