Отказаха да помилват бизнесмен, който обвинява бивш съветник на премиера

...
Отказаха да помилват бизнесмен, който обвинява бивш съветник на премиера
Коментари Харесай

Отказаха помилване на бизнесмен, замесен в убийството на Дафне Галиция

Отказаха да помилват предприемач, който упреква някогашен консултант на премиера на Малта за убийството на проверяващия публицист Дафне Галиция през 2017 година, оповестява DPA.
Бизнесменът Йорген Фенек, който също е обвинен за убийството, изиска имунитет в подмяна на информация по случая. Но министър председателят Джоузеф Мускат съобщи, че няма нормативна база, с цел да му се подсигурява опрощение, а шефът на полицията и основният прокурор са срещу.
Мускат разгласи решението си на конференция в 03:00 часа тази заран след изключително съвещание на кабинета, което продължи до дребните часове.
Малтийските министри бяха събрани в офиса на премиера на изключителна среща в четвъртък вечер по отношение на развиването към следствието на убийството на Галиция през тази седмица. Разследването обхвана и високите етажи на властта.
Галиция беше убита през октомври 2017 година Тя разкри корупция в държавното управление на страната.
Какво описа пред Actualno.com за дълбоката корупция и безнаказаността в Малта синът на Дафне Галиция - Матю,  прочетете тук .
Фенек твърди, че концепцията за убийството на журналистката е на Кийт Скембри, предприемач, който до понеделник ръководеше канцеларията на премиера Джоузеф Мускат, откогато Лейбъристката партия на Малта пое властта през 2013 година В началото на седмицата Скембри подаде оставка дружно с още двама министри, откакто беше обвързван с убийството.
Кийт Скембри беше задържан във вторник по отношение на следствието, само че два дни по-късно бе освободен без да му бъдат повдигнати обвинявания. До момента няма повдигнати обвинявания на министри.

Освобождаването на Скембри без обвинявания ядоса цивилен деятели, които подозират, че над него е обтегнат политически чадър, с цел да бъде защитен. Група протестиращи, в това число един от синовете на Галиция, се събраха пред офиса на премиера тази нощ.
Според Times of Malta таксиметров водач е разкрил пред полицията, че е работил като медиатор сред Фенек и хипотетичните екзекутори на Галиция. Шофьорът е декларирал, че е получил 150 000 евро от Фенек за тримата мъже, които са упрекнати, че са подготвили бомбата за убийството на Галиция. Въпросните убийци чакат правосъден развой.
Делегация на Европейския парламент ще посети Малта, с цел да се запознае с последните разкрития по случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР